2010. október 26., kedd

Székely nemzeti anarchizmus - A mohamedán nő iszlám kendőjének varázsa

A tollal.hu – n olvasom, hogy multikulti rendezvénysorozat indul Csonkaországban és az első ilyen lesz az “Októberfeszt magyar módra”. Hát az ilyen multikultis hígság nem tetszik nekem. Itt az állíttólagos kultúrális másság le van züllesztve a legújabb film érdekkességének szintjére.

Nyugaton a másság azt jelenti amivel a nyugati unalmát elűzi. A fasultságától multikulti ingerekkel próbál szabadulni. Civilizációnkban minden inger kérdése, főleg ha minél erősebb. Itt a Létélményt, a Létezés érzetet az inger jelenti - és nem maga a Lét - mi pusztán csak külső, ebből kifolyólag felszínes. Ez a felszín uralma a halgatag mélység felett, ahol minden kultúra, csak a csipetnyi érdekesség szintjére van lezüllesztve.

A magyar puszta, az arab sivatag az oázisaival, a Székelyföld hegyei azok a csendes mélységek, ahol az igazi másság rejtőzik, a handabandázó, felszínes multikultival szemben.

Az igazi másságban valami titok, titokzatosság. Ebben a másságban a titok mindig titok marad, mert a felszín soha nem fogja uralni. A titok a Látható mögötti Láthatatlan. Az arab puszták szelleme, az iszlám szelleme ezt tudja, éli, hogy a titok mindig titok maradjon. A titkot nem teszi olcsó közszemlére, mint a multikulti. Az iszlám nem hagyja magát olcsó multikulti rendezvénnyé züleszteni, ezért utálatos nyugatnak.

Az iszlámban megörződött a vallási élmény igazi titka, mi a nyugati túlzottan racionalista kereszténuységből hiányzik, hogy a vallási élmény nem csak megismertet, hanem el is rejt. Tehát valami mindig titok marad, mert a lényeg mindig túl van a ráción. Az ember maga a titok, mert lényege isteni, mely túl van a ráción. A szufik ezt tudják, meg minden igazi misztika.

A civilizált nyugat, ha igazi mássággal találkozik, megdühödik, agresszív lesz. Letépi a mohamedán nő fejéről az iszlám kendőt – közben a jogokról üvöltözik, ha iszlám országokról van szó, hogy szegény arab nők.

Szoktam nézni a román népzenei, etno adókat is. Nem multikulti alapon, gyerekkorom óta érdekelt, minden élő másság. Ezen adók szerepe a hagyomány őrzés is. Csonkaországban a handabandázó, liberális multikulti épp ezekre köpik, ami saját.

Ezen adók bemondónői, az élő hagyománnyal ellentétben, a katasztrófális izléstelenségig ki vannak festve. Ezek a nők csak ingert jelentenek egy férfi számára, de nem varázst, nem titkot – a puszta ingerré zülöt civilizációnkban ez a normális. Nyugat gazdasága pedig a tartalmatlan ingerrel való kereskedésre épül.

De nézzük meg az arab puszták nomád beduinjait. Ott a nőt, a lepel, az arcot iszlám kendő teszi varázslatossá, titokká. Ott igazi csillogó női szemeket látsz, mik mögött igazi titok, igazi női varázs rejlik. Egy világ ahol van titok, varázs, ahol van élő szellem, ahol a Lét a lelkeben, a szemekben, a mindennapokban lüktet, ahol a Lét titok és varázs az emberekben. A mohamedán nő iszlám kendője mögött, az ő szemeiben, a Lét titka ragyog.



Nagy Attila (Puli) - Székelyföld


2010. október 11., hétfő

Vallásos anarchizmus - Európaiság, melyből hiányzik a Vertikális

Az európaiság, sajnos üres jelszó. Az igazolás egyszerű: ha az európaiság létezne, akkor magasabb rendű céljai lennének nyugatnak velünk, nem csak gazdaságiak.

Európaiság az egyetemességet kellene, hogy jelentse. De ahol a gondolkodásból, az életből, még a vallásiból is hiányzok a vertikalitás, ott az európaiság pusztán politikai jelszó. Nem hittem a kommunizmus meséit sem a demokráciáét sem hiszem. A demokrácia is a hatalomról szól.

Sajnos a "vörös iszap" - itt nem a komcsikra gondolok - a világot fenyegeti.

A középkor misztikusai még egyetemesek voltak. Őket már a katolikus egyházban is kevesen értik, igazán. Keleten értik, többen. Vannak katolikus szerzetesek, kik keleten értik meg saját misztikájukat. Ennyire érthetetlen, ami egyetemes nálunk, Európában. Kelet jobban ért bennünket, mint mi magunkat. Ha kelet érti a középkori misztikusainkat,a akkor valami egyetemes van bennük.

Igen az európaiság érték, de azok az értékek már ismeretlenek, nagyon kevesek számára ismeretek.

Vannak zöldek, de már a fák nem szentek. Itt van a baj. Nem arra a szentre gondolok, miket egyházak, papok, vagy divatos spiritualitások közvetítenek. Arra a szentre gondolok, mely magával ragad. Erre sok idő kell. Vagyis nem is szabad ismerni az idő fogalmát. Mert az idő deszakralizál. Ahol nincsen idő, ott csoportos meditációs technikák, tréningek részesítenek műspiritualitásba. A technika mindig kijelöli, hogy hova kell megérkezz. Az igazi szellemi vándor elindul, ő sem tudja hova. Lehet, hogy visszatér oda, ahova elindult.

Most már csak turizmus van, nem ismerik a vándorlást. Ahol jelszavak, technikák irányítanak, ott mindent lehet előre tudni. Az élet izgalma és gyönyörűsége a kiszámíthatatlanban, az előre nem láthatóban van, az Ismeretlenben van, ami a Transzcendens maga. Az európaiság nem egyéb, mint technika és jelszó, minden előre tudott.

A horizontálisban tudható, ismerhető minden előre, mert ott minden látható. Az életnek nagyszerűséget, a csodálatost az ismeretlen adja, mi soha ki nem ismerhető. Ez előtt az ismeretlen előtt, egy idő után csak hallgatsz, vársz, hogy meglepjen valami, olyan, mi aztán tova is suhan. Nem keresed, jön magától. De ne akard visszatartani, mert elvész a varázs. Rabul ejt és ami rabul ejt, az börtönöd lesz, ami börtön az kényszer és a kényszernek nincsen varázsa. Ez az ismeretlen a vertikális, mi savát, borsát adja az életnek, ez hiányzik az Európaiság életéből.

Az európaiság jelszavai: tolerancia, multikulti, emberi jogok, sokszínűség, hipnotikus jelszavak. Minden amiből hiányzik a vertikális, csak hipnotizál, elvarázsol. Európa, meg a világ, önmaga varázslatának börtönében él. Sajnos ezen a régi misztikus értékek sem tudnak már segíteni, lehet, hogy ezek is a varázslat fátylát szövik.

Régen, még a rab örvendet, ha a cellája ablakán látt az Eget, azt ami fenn van. A modern ember, a boldog rab, már nem kíváncsi az égre, pedig nem kell cella ablakon nézze és még sem érdekli.

Egy dolog segítene, elindulás az ismeretlenben, várakozás az Ismeretlenre, minden eddigi misztikus tudást, vagy bármilyen vallási, metafizikus, vagy egyéb tudást elvetve. A két tenyered legyen a könyved, amiből olvasol, de ha az is eltakarja az Ismeretlent előled csukd össze.

A Vertikális csak akkor mutatja meg igazán létét, ha nem áll utjába sem vallás, sem misztika, sem metafizika, amikor nem áll utjába semmiféle tudás.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Magyar sorskérdések - Az elveszett mítoszaink és a magyar öngyilkossági hajlam közötti összefüggés

Gondolatok a Székely Hírmondó, “Mi, magyarok borúlátóbbak vagyunk” cikke nyomán.

Carl Gustav Jung svájci pszichológus az európai ember lelki válságának gyökereit a vallástalanságban látja.

A vallás lényege a reintegráció, az Egészbe, a Teljességbe, a Transzcendensbe. Ha te magad is Egész vagy, akkor integrálódsz az Egészbe. Az Egész-ség, a Transzcendensben, a Transzcendenst, Istent élni.

A nagy misztikák tanítása szerint Egész voltunk, benne a Transzcendens, bennünk van, önön központunkban. Ennek a megélése révén vagyunk, Teljesek, Egészek, Egész-ségesek, nyerjük el emberi identitásunkat és tartozunk Istenhez. Aki önön belső életét éli az az Egész-séges.

A lelki Egész-ség több, mint pszichológia, misztika. Az ehhez vezető utat a miszitka ismeri. De ha van bátorságunk, rájövünk, hogy az út bennünk készen adott, nem kell semmi miszitka hozza, semmi tan, vagy vallás.

A lelki egészség messze túlmutat a pszichológián, de még a misztikán, a valláson túl is, a lelki egészség a megélt Lét-Teljesség, a Teljes Lét megélése.

A vallás egy képi valóság, mely ott él lelkünkben és amely a Transzcendensre utal, mint annak képi kifejeződése. Ugyan csak Jung figyelmeztet, hogy ezek meg nem élése lelki beteséghez vezet. Szerinte ahol a nemzet elveszíti mítoszait, ott az egyedek is betegek lesznek. Itt vannak Nyugat lelki válságának gyökerei.

De leginkább nekünk magyaroknak, mert tőlünk nagyon erőszakosan vették el mítoszainkat, mikor először “integráltak” Európába. Lehet valahol itt kell keresni a magyar búskomorság gyökereit és a nagyobb hajlamot az öngyilkosságra.

André Scrima vallástörténész szerint a vallás csere magában hordja a lélekvesztés veszélyét. Mohamed zsenijét abban látja, hogy ezt megtette az araboknál lélekvesztés nélkül. A magyar tragédia az, hogy mi lélekvesztéssel vettük fel a kereszténységet – ezért a nemzet nem éli önön életét. Ki nem éli önön életét, belső központját, az lelkileg beteg, depressziós és öngyilkosságra hajlamos.

Civilizációnk csak az egymástól elszigetelt problémákat ismeri, ezt teszi a pszichológia is, és nem látja, hogy a megoldás az Egészben van, az Egész-ség az Egészben van, mi a Transzcendensben él, ki az egyedüli Egész.

Hogyan leszünk Egész-ségesek? Úgy, hogy már azok vagyunk!!! A különböző vallások, misztikák, technikákat javasolnak, hogy legyünk Egészek, Egész-ségesek. Ezekre nincsen szükség!!! Az Egész egy önaktív valóság bennünk. A bennünk műküdő Egész által leszünk Egészek, Egész-ségesek. Csak át kell adnod magad az Egésznek, hogy Egész, Egész-séges legyél. Csak várakoznod kell és kiegészülsz.

Ez gyógyítja ki a magyarságot ezer éves szellemi, lelki válságából. A várakozás újjászűli a lélek képeit, a mítoszokat, magát a nemzeti identítást. Mert nem veszítettünk el semmit, csak nem hagyjuk élni, mi lelkünkben van. Ezt épp a sok igyekvés akadályozza.

Elég az, hogy egy néhány ember várakozik a Hargita csendjében, hogy a Hargita egy belső szent heggyé legyen, ami megtart. Hogy a Hargita csendjében megelevenedjenek lelkünk szakrális képei, a szentség új élményeit teremtve meg, új vallást szűlve. Hogy a csendben visszatérjen Csaba királyfi - azért nem tért vissza mert nem vártuk. Hogy a Hargita csendje új prófétákat szüljön a székelységnek. A hegy, a Hargita képes újjászülni bennünket, mert maga is az Egész, Totalitás, Teljesség képe, megtestesítője.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

2010. október 8., péntek

Székely nemzeti anarchizmus - Eörsi Mátyás és az USA afganisztáni drog háborúja

Amerika és a NATO keresztes háborút folytatnak Afganisztánban. A cél szent, szerintük. Annyira szent, mint a keresztes háborúk-é volt. Azt meg tudjuk mennyire volt szent. Eörsi Mátyás azt mondja a fércbookon, hogy ez a hely nem alkalmas az Afgán-háború megvitatására. Hát nagyon komoly probléma lehet!!! Lehet nincsen elég hej a ködösítésre, a demokrácia maszlagjára, az európai értékek üres jelszavának puffogtatására, és az iszlám lejáratására.

Ezt azok mondják, kik a háborún belül vannak, nyugati részről, ők az egyedüli értői a helyzetnek. Aki kívül van és kételkedik, az komolytalan ki nem ért hozza. De aki belül van, a háború rendszerén belül, nyugati részről, az a rendszer részenként vajon lehet egyáltalán hiteles?!

Vajon az Afgán-háború nem egy piszkos háború, mely arról szól, hogy ki tartja kezében a drogtermelést és a drogkereskedelmet?! Amerika volt már ilyen drogügyletekbe keveredve, de nem ilyen magas szinten. Ezért a szent ügyért halnak meg magyar katonák?! Közben a demokrácia jelszavaival hülyítik a világot, hogy takarják a piszkosságot.

Nagy szálhámosságra vall, azzal etetni az embereket, hogy Amerika a demokrácia ügyeiért harcol Afganisztánban, szavazati jogokért, hogy a gyerekek tanulhassanak, meg a rabszolgák felszabadításáért, holmi ilyen maszlagokért. Miért nem harcol Tibetben a jogokért?! Egyszerű, nem érdeke!!! Amerika oda megy be, ahova érdeke küldi.

Eörsi Mátyás azt írja onnan Afgán földről a Fércbookon, hogy "most már én is nyugodtan használhatom a kifejezést, hogy törpe kisebbség." Ez a "törpe kisebbség" azért tud olyan erőt képviselni, mert az ellenfél erkölcsileg törpe, hozzá viszonyítva. Hogy modern fegyverek hiányában mégis sakkban tartják a világ legerősebb hadseregét és haverjaikat, az csak erkölcsi fölényükkel magyarázható.

De kérdés, hogy miért támogatja a volt kommunista országok szolga-nép politikus bandája az Afgán-háborút?! A magyarázat abban van,a hogy létrejött Kelet-Európában a demokrácia. Márpedig az úgy jött létre, hogy a volt kommunista államok titkosszolgálatai, egy nyugattal kötött alku révén átmentették hatalmukat. Tehát illik szót fogadni Amerikának. Támogatni kell az USA drogháborúját Afganisztánban, agymosással, katonával, mert aki nem fogad szót az úgy jár, mint a volt Jugoszlávia, szétrúgja Amerika.

Eörsi úr azt írja, hogy azok a kegyetlen talibánok nem tisztelik a véleménynyilvánítás szabadságát, az eltérő véleményért gyilkolnak. De hát itt a volt vörös paradicsomban nem azok tartják kezükben a hatalmat, kik az eltérő véleményért gyilkoltak valamikor. Itt is talibánok vannak most is hatalmon, vörös talibánok. Itt kezdődik a nagy képmutatás, a nagy farizeusság, és a nagy átverés. De aki nem hagyja, hogy mossák az agyát, az nem elég művelt európéer. Az rasszista. Nem ismeri a demokratikus értékeket.



Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Magyar sorskérdések - A nemzethez való tartozás szellem, mely vonz, de nem kötelez - gondolatok október 6 nyomán

Az egyik megyei lap cikkében, az október 6-i, Aradi vértanukra való megemlékezés kapcsán, hűvös megemlékezésről ír, ezzel fejezve ki azt az érzelmi hűvösséget mellyel egyre inkább viszonyulunk, emlékezünk nemzeti történelmünk nagy eseményeire.

Egyre inkább világosság válik, hogy nem lehet, mert nem motivál már, a nemzethez való tartozásról, mint morális kötelezettségről beszélni.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a pusztán racionális nemzeti emlékezet kopik, ha nincsen mögötte egy mélyeb szellemi valóság. A történelmi tényeknek, eseményeknek, ha még olyan nemzetiek is, nincsen önálló létük szellemi hordozó nélkül. Lássuk be nem elég tudni történelmünk eseményeit. A nemzet műemlékeinek a talapzata nem lehet a puszta tény, annak szellemnek kell lennie, mely mindenkinek ott él a lelkében, másként ledől a szobor. A szobrot a szellem teszi élővé.

A szellem valami láthatatlan valóság. Rá kell ébrednünk, hogy az élő nemzeti identítás több, mint a kézzelfogható nemzeti kultúra. A nemzet láthatatlan szellem, mi bennünk él, és ez a élő, láthatatlan szellem a hordozója és éltetője mindannak mi nemzeti identitásként látható. Amikor görcsösen ragaszkodunk a nemzeti formákhoz, “ápoljuk”, akkor a forma halott, az őt éltető szellem eltávózott belőle.

A szellemről, mi élteti a nemzetet, soha nem lehet a kötelezettség nyelvén beszélni, mert az önmagában vonzó valóság. A szellem univerzális, mindenütt jelen van, éltet, magával ragad, anélkül, hogy akarnád, ha átadod magad neki.

A nemzethez egy minket meghaladó, univerzális, nem látható, szellemi valóság révén tartozunk, mi magával ragad, vonz, és nem egy kötelező cselekvés, nem egy kötelező forma révén. A nemzetnek vonzó szellemi valóságnak kell lennie, nem kötelezőnek, és akkor megmaradunk.

Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Székely autonómia - Tőkés pártalapítása, és az organikus kisebbségvédelem

A demokrácia lehetőséget ad az önszerveződésre, sok esetben a hatalmi ambiciók kiélésére is. Az utóbbi húsz évben, időközönként létrejött, egy társaság, egy intézmény, párt, abból acélból, hogy az autonómia ügyét szolgálja. Most Tőkés alapít pártot ebből a célból. Mivel túl sok a bába, nem fog elveszni a gyerek?! Szász Jenő is alapított pártot ebből a célból és tudjuk, hogy mivé lett a szent cél, hatalmi ambicióvá, mely az autonómia-ellenes Basescu talpnyalástól sem irtózik.

Ezeknek a szervezeteknek közös jellemzője, hogy az autonómia ügyéhez csak teoretikus a hozzáállásuk. Annak ellenére, hogy kidolgoznak statutumokat, fogalmaznak, beadnak, gyüléselnek. Gyakorlati hozzáállás nincsen. A Tőkés-párt is csak a folytatója lenne ennek a pótcselekvésszerű teoretikusságnak, mert Tőkés eddigi magatartása sem volt több, mint teoretikus, aki meg húsz éven keresztül pusztán teoretikus volt az is marad .

Nézzük meg, hogy teszik más függetlenségi, vagy autonómia küzdelmek esetében. Például baszkok, katalánok, írek. Van egy párt mely politizál és van egy szervezet, mely aktív cselekvő, egymást kiegészítve. Igaz, hogy az aktív cselekvők terrorszervezetek, de ezt én csak példának szántam az aktív cselekvésre és nem akarok a terrora ösztönözni senkit, mert ez nálunk nem járható út.

Nekünk nem a pusztán teoretikus szervezeteket kéne szaporítani, hanem egy olyan aktív szervezetre lenne szükség, mely a pártpolitikát kiegészítve, a polgári engedetlenség törvényes eszközeivel gyakorolna nyomást az autonómia érdekében. Egy ilyen szervezet a tömegakciói révén bevonná a székelységet az autonómia harcba – mert amely harcnak nem cselekvő része egy adott közösség, az végül közömbössé válik a cél iránt; és ha meg is valósul a szent cél, nála nélkül is, közmbös lesz iránta. Egy dolgot nem tudnak a teoretikus szervezetek, hogy a székelység aktív résztvétele nélkül nem lehet autonómiázni.

Egy másik probléma, hogy a szervezetek, pártok egymás ellenében jönnek létre. Legalább Tőkés, mint egyházi ember láthatná ezt a problémát organikusan, a Pál apostol szellemében. Pál a közösséget az emberi testhez hasonlítja, amelynek végtagjai, tagjai, szerepüket betöltve, egymást kiegészítve kell, hogy cselekedjenek. Egy aktív szervezet, mely a politikai pártok teoretikusságát kiegészítené, nagyon is integrálható lenne egy organikus nemzeti cselekvési szemlélet alapján.

Tőkés forradalmár volt. Eddig atörténelem minden vezető forradalmára, ha nem gyilkolták meg, vagy ha nem állították félre diktátor lett. Ez az új párt, amit Tőkés alapít nem hatami ambicióit szolgálja az autonómia ürügyén?! Lehet ennek nincsen teljesen tudatában, a motivációk tudattalanok, de akkor annál veszélyesebb a nemzetre nézve.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

2010. október 3., vasárnap

Magyar sorskérdések - Magyari Lajos költőnek, újságírónak, Orbánról, a székelységről és a magyar egységről

Magyari Úr egy néhány dologra fel szeretném hívni a figyelmét.

Reakcióm Magyari Lajosnak a következő Orbán párti cikkére a Székely Hírmondóban: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/velemeny/14790-vlaszts-Magyarorszgon.html

Magyarországon, mint mindenütt előre megírták a szemfényvesztő változás forgatókönyvét. Romániával ellentétben,ahol a helyzetnek megfelelően a forgatókönyv dráma volt, Magyarországon egy operett volt a népnek szánt előadás. A címe: Nagy Imre temetése. Ennek a primadonnája (fő-szónoka) Orbán Viktor volt. Ezt az operettet a pufajkások írták, hogy eltereljék a figyelmet, a hatalom átmentéséről. A jobb és a bal azonos érdekeket képvisel.

Nem hiszem, hogy Magyari Úr nem tudná, hogy Orbán Úr 89 előtt nyugaton tanult, ott meg csak a megbízhatók tanultak. Úgy, hogy elhiheti nekem, hogy Orbán a pufajkások szónoka volt Nagy Imre temetésén, ő volt a fő szemfényvesztő.

Ha annyira nemzetiek a fid-eszesek, akkor miért nem szabták feltételnek, mert akkor ők voltak kormányon, Románia belépése előtt az EU-ba, a magyar kisebbség kulturális autonómiáját és a székelyeknek az autonómiát. A történelmi lehetőséget, mi soha vissza nem tér, épp a nemzettel a szájukat állandóan mosó fideszesek hagyták ki.

Orbán miért mond mást otthon és miért mond mást itt, Basescu árnyékában lapulva. Itt kinyalja Basescu plasztikáját, ki nyíltan magyar-ellenes, autonómia-ellenes.

Itt szeretnék reagálni Magyari Úrnak egy másik cikkében tett kijelentésére. Ön azt írta, hogy megosztó és bomlasztó az ki a székelységet önálló nemzetként határozza meg. Ön elfelejti, hogy a történelmi Erdélyben, ezer éven keresztül önálló nemzetként voltunk elismerve, saját nemzeti identitásunk volt ezer éven keresztül és mégis szerves, kulturális egységet képeztünk a magyarsággal, annak ellenére, hogy a magyarság ötszáz éven át a székely önállóság ellen harcolt.

Nem jó, ha a népek kommunista barátságához hasonló magyar egység ürügyén befogják a szánkat, nekünk székelyeknek, és nem mondhatjuk ki, hogy a magyarság volt az mely a legtöbbet harcolt a székely önállóság ellen. Végül a magyar nacionalizmusnak sikerült legyőznie bennünket, egy fajta magyarrá téve a székely nemzeti identitásunkat. Ők vették el autonómiánkat is. A Jobbik is úgy akar megmenteni bennünket, hogy ránk kényszeríti azt a nemzeti identitást mi nem a mienk. Úgy, hogy a Jobbikkal nincsen mit bratyizni a székelyeknek.

Az igaz, hogy vannak, akik a székelység önálló nemzeti gondolatát megosztásra használják, de ez csak ott lehetséges ahol a nemzet csak a puszta racionalitás szintjén létezik és nem belső szellemi tartalomként. Érdekes ezt megint nem veszi számításba Magyari Úr.


A magyar egység a Kárpát-medencében jelenleg egy üres jelszó, nem több, mint a kommunizmusban a népek barátsága. Pusztán csak teoretikus. Pusztán csak formális. Egy formális látszategységért, a székelység nem áldozhatja fel önálló nemzeti identitását. Egy nagyobb egység részének lenni, épp a különbözőség, a saját identitás révén lehet lenni. Ön úgy akarja a magyar egységet megteremteni, mint Ceausescu a román nemzeti egységet, a régiók, Munténia, Moldova, Erdély, különálló román nemzeti sajátosságait tagadva, nem figyelemben véve azokat. Ahogy ön képzeli el a magyar egységet az inkább diktátorokra jellemző.

A nemzeti egységet nem diktátor hajlamúak teremtik meg. Az egységet nem lehet pusztán teoretikusan megteremteni, nem lehet kívülről ráerőltetni a nemzetre. Főleg örökké azzal jönni, hogy ez is az egység ellen van, meg az is.

A nemzeti egység inkább születik, mint létrehozzuk. Csak egy olyan kultúrában, amely mindent csak előzetes elmélet alapján tud előállítani és csak fabrikál, nem nagyon értik. A nemzet sokak számára csak gondolt dolog és ezzel van a baj. A nemzet szellem, és élő képek mik a lélekben élik életüket. A székelykapu és annak képi világa a lélek képei mi a tudatunkba kerül a lélekből. De amikor a kép csak a tudatban van és elveszítette a kapcsolatot a lélekben lévő képpel, akkor elveszett az identitás, az élő nemzeti identitás. Nem elég csak gondolni, hogy magyarok, székelyek vagyunk, az élő nemzeti identitáshoz. De sajnos ma már csak gondoljuk.

A nemzeti kultúra alapszimbólumai a székelykapu és szimbólumai, például, a Transzcendensre utaló jelek, csak így van értelmük, csak így igazán élőek a Transzcendenst közvetítve. Ezek alapján mondhatom, hogy az élő nemzeti identitás a Transzcendenssel való élő kapcsolathoz kötött, vagyis vallásos élmény.

Nem ott van az egység ahol csak ideológiaként gondolják, ahol csak gondolat. Ahogy az egység szavunk sugallja, Egy-ség, az Egy-ség, csak az Egy-ben, az Egy által lehetséges, az Egy élménye által, mert csak az Egy révén vagyunk egyek. Ez az Egy, csak a Transzcendens Egy lehet, mire a lélek, a kultúra képei utalnak. Csak a Totalitás, az Egész révén lehetünk egyek, de csak akkor, ha magunkat Totalitásként, Egészként éljük meg. Csak a Totalitás-élmény tehet eggyé bennünket magyarokat.

A Totalitás szimbólumai, a lélek képei, univerzális szimbólumok és csak az után nemzetiek. A nemzeti egység, érdekes módon, nem úgy jön létre, hogy a nemzetire helyezzük a hangsúlyt, hanem csak az univerzális élményeként jöhet létre, mert a nemzeti talapzata, ami hordozza az az univerzális, vagyis a Teljesség. A nemzetet az Egész élteti, mi bennünk él és nem fordítva.

Miért nincsen magyar egység?! Mert csak fragmentumok vagyunk, kik nem éljük magunkban emberségünket, mint Totalitást. Elveszítettük belső emberi identitásunkat, ezért nincsen magyar egység. Magyar egységet nem lehet kötelezni egy puszta ideológiaként, mi kívülről van hozzáadva nemzethez, mint egy kényszerzubbony.

A magyar egységet, mint minden szellemi valóságot nem lehet úgymond létrehozni, akarati elhatározással. Olyan, mint a hit az Egység élmény, belülről kell születnie, minden külső beavatkozás nélkül. A szellemi dolgokat, és ez a magyar egység is, nem lehet külső beavatkozással megteremteni, nem lehet kívülről bevinni a lélekbe - az elmébe be lehet vinni kívülről dolgokat - mert a szellemi dolgok belülről születnek, mert már eleve ott vannak és csak hagyni kell, hogy maguktól aktiválódjanak, mert a szellem bennünk aktív valóság. A nemzetei egység alapja az ember, mint Totalitás, mely a lélekben aktív valóság. A nemzeti egység egy a lelkünkben hordott aktív valóság melyet csak hagyni kell megvalósulni.

Nyugatias gondolkodásunk úgy látja, hogy valami csak úgy valósul meg, ha először kigondoljuk és utána tettekkel megvalósítjuk. Ezt nagyon jól fejezik ki Goethe Fausztja, mely azzal kezdődik, hogy "In Anfang war die Tat" A Kezdetben volt a tett. De a tett annak fontos, aki nem éli önön Totalitását, mint aktív valóságot. Annak fontos és nélkülözhetetlen a Tett, ki nem él a Nagy Egészben, nem él a Transzcendensben, mint aktív valóságban. A taoizmus hőskorában másként látták a kínai bölcsek: a tetteinkkel inkább csak elrontjuk a Nagy Egész, a Tao cselekvését bennünk. Ezért tanították a nem-cselekvést és az a révén való cselekvést, hogy ne mi cselekedjünk, hanem egy tökéletesebb cselekvő cselekedjen.

A Léttel és a Transzcendenssel való kapcsolatunkkal van a gond. Leginkább a vallások, azt sugallják, hogy az embernek kell tevőlegesnek lennie a Transzcendens irányába, hogy csak a Kezdetekben volt az, hogy Isten kezdeményezett. A Kezdet, most is épp olyan aktív valóság bennünk, mint a Kezdetekben, csak hagyni kell, hogy aktivitást kifejtse bennünk. A Transzcendens, a Lét most is épp olyan aktív valóság bennünk, mint a Kezdetekben, csak túlzott aktivitásunkkal megakadályozzuk, hogy a Lét, a Transzcendens legyen aktív bennünk. Nincsen szükség kemény gyakorlatokra, mint sok keleti technika sugallja, hogy a Transzcendens élményébe részesedjünk, épp fordítva, nem kell tenni semmit, mert a Semmi is aktív valóság bennünk és végtelenül közel van. Épp a Semmi van a legközelebb hozzánk, mert nem áll részekből. Azt hisszük, hogy a Láthatatlan van távol és a látható közel, pedig épp fordítva van. A Láthatatlan annyira közel van, hogy el sem hisszük. Isten túl közel van azért vagyunk képtelenek a vele való kapcsolatra és ezért jöttek létre a vallások, mert az ember nem vette észre Isten közelségét.

Az ember fél attól, hogy a Transzcendensre, a Létre bízza magát ezét részesíti előnyben a tettek biztonságát. A tett kézzel fogható valósága biztonságérzetet nyújt, de egyúttal tudattalan szorongást is gerjeszt. A szorongás szaporítja a tetteket. A ma embere a tett őrültje. Ebből a kiút, hogy az emberiség veszi a bátorságot és a Transzcendens, a Lét benne élő aktivitására bízza magát.

Az emberiség szellemi válságban van, mert kiszakadt a Nagy Egészből. Ebből nem fogja kivezeti semmilyen reform, sem kelet sem nyugat misztikái, ebből a kiutat a teljes elengedés jelenti, minden eddiginek az elengedése. Ebből a kiút a teljes Transzcendensre és Létre hagyatkozás, hogy ők legyenek aktívak bennünk és nem mi, mert mi már végzetesen kezdünk mindent elrontani tetteinkkel. A világ megújulásának alapja a nem-cselekvésből születő cselekvés. Csak így lesz újra egységes az emberiség, és csak így lesz egységes a magyarság.

Az egység nem csak magyar kérdés, hanem az emberiség problémája és megoldani csak az emberiség szellemi egysége megvalósulása révén lehetséges és nem azon kívül. Egésszé csak az egészben lehet lenni és nem azon kívül. Az emberiség egységét mellőzve nem lehet külön magyar egységről ábrándozni, mert ez csak nemzeti önzésnek tekinthető. A bezárkózás a nemzetibe épp a Nagy Egész széthullásának az eredménye. A Nagy Egészben meg van a nemzetnek a maga helye, rész voltában az Egészet tükrözi, arra utal. A széthullás állapotában a nemzet öncél lesz, az Egész helyére lépik, és megszűnik az Egész tűkre lenni, mi jel voltával túlmutat önmagán.

Az emberiség szellemi válságának oka, hogy a Látható nem tölti be a szerepét, márpedig azt, hogy túlmutasson önmagán, a Látható már nem puszta jel, mi a Transzcendensre utal. A végzet a Látható öncélúsága, az ember bezárkózott a Láthatóba. A nem-cselekvő számára ez nem probléma, mert számára egyformán jelenik meg a Látható és a Láthatatlan. A nem-cselekvő, mivel nem cselekszik, nem ragadja meg a Láthatót, így a Látható rövid időre vissza tud húzódni, hogy megjelenjen a Láthatatlan. A nem-cselekvőbe ezt a Transzcendens maga cselekszi és nincsen szükség misztikákra. Ahogy az ég beborul és kitisztul, olyan természetesen váltja a Látható és a Láthatatlan egymást, mert mindkettő ugyan annak a Valóságnak kifejeződése.

Nem nekünk kell megragadnunk a szentet, hanem a szentnek kell megragadnia bennünket. Ábrahámot idegenek álruhájában Isten látogatta meg, Ő csak befogadta az idegeneket. A szent élménye a Teljesség élmény. Ez a spontán élmény a nemzeti lét alapja és nem egy valami kiagyalt gondolati valóság.

Csodálkozom Magyari Lajoson, mint költőn, aki verset írt egy meghatározó szakrális képről a Golgotáról, hogy, hogy nem ismeri a szakrálist, annak spontán természetét és szerepét a nemzet életében, hogy a nemzeti identitás vagy szakrális, vagy nincsen. Az igazi költőnek prófétának kell lennie, kit az Úr meglátogat. A költőt a szentség szüli. Igaz ezek a költők már nagyon régen nincsenek. Magyari Golgota versében is már nem a szent az aktív valóság, hanem az ember.

Azt hiszem, hogy a nemzeti egységgel, a nemzeti identitással azért van gond, mert az ember nem Totalitásként, nem Egészként, nem Transzcendensként tapasztalja meg önmagát. Nem tudja a ma embere, hogy a nemzeti lét, identitás, egység, csak az ember önmaga Totalitás-élményeként jöhet létre, mint annak következménye. A nemzeti lét nem önálló valóság, hanem a Nagy Egésznek csak egy megnyilvánulása mi visszautal rá. Az Egésznek egy képe mi az Egészre mutat.

Sajnos a ma nemzetije nem tudja, hogy a nemzeti lét nem egy pusztán csak gondolt valóság, hanem a lelkünkben hordott egyetemes, élő szellemi, képi valóságnak a kifejeződése. A gond az, és ebből születnek az öncélú nacionalizmusok, hogy az Egész nem egy megélt valóság, az ember nem éli meg önmagát, mint Totalitást és ezért nincsen tisztába a nemzeti szerepével, hogy az csak egy jel, a lélek szakrális képei révén, mi az Egészre, a Transzcendensre utal, hogy a nemzet csak valami Teljességnek a kifejeződése, minek a Teljesség nélkül nincsen önálló léte.

Az emberiség válságának oka, hogy minden szinten megrekedt a horizontálisban. Létéből hiányzik az önaktív vertikális.

Amikor az Egész élő valóság, benne minden a betőlti a maga szerepét. Amikor az Egész széthullott, semmi sem működik a rendeltetésének megfelelően. Sajnos a Nagy Egész széthullott és a nemzet sem tölti be a szerepét. Ha nem ismerjük a Nagy Egészet, mint élő valóságot, persze nem tudjuk, hogy mi az igazi szerepe a nemzetnek. Innen indul minden nemzeti válság. A nacionalizmusokat az szüli, hogy a nemzet nem képes már betölteni az ő rendeltetésének megfelelő szerepet az Egészben és öncél lesz a nemzeti lét. A nacionalista már nincsen tisztában a nemzet igazi szerepével az Egészen belül, mert ő már nem ismeri az Egészet közvetlen élménnyel.

A nemzet, az Egészben, egy közösség, melynek léte a lélek Transzcendensre utaló képeire alapozódik, létével, mint közösség a Transzcendenst fejezi ki, arra utal. A nemzet, mint közösség, egy Totalitás szimbólum, az Egésznek egy kicsinyített mása, és visszautal arra.

A nemzetet a Totalitás-élmény védi és nem az intézmények vagy a nacionalizmusok. Ameddig az ember önmagát Totalitásnak éli meg, addig a nemzet élő valóság és közösség, addig a nemzeti identitás a lélek élő valósága. A nacionalizmus azzal nincsen tisztába, hogy a nemzet addig élő, meddig mi is belül élő valóságok vagyunk. Nincsen tisztába a nacionalista, hogy a nemzet egy bennünk élő szellemi valóság kifejeződése, mi ha már nem élő, hiába védünk kívülről, mert az már csak a halott forma védelme. A ma nacionalizmusa már csak a nemzeti lét halott képeit védi, a nélkül, hogy azokba életet tudna lehelni.

A ma nacionalistája már nem az élő nemzetit képviseli, hanem azt a nemzeti létet, ami megrekedt a horizontálisban. A konfliktusa a nagytőkével, amivel szemben igaza van, mert a nemzeti útjában van a nagytőkének, azért nem igazi probléma, mert mindketten már csak a horizontális lét kifejeződései. Kettőnek a konfliktusa sajnos csak a horizontálison belüli konfliktus. Az igazi megoldás nem a nemzeti dominanciája lenne a tőkével szemben, mert akkor is csak a horizontális lét dominálna, hanem az, hogy a Lét, a Transzcendens váljon cselekvővé bennünk, hogy így kapjuk vissza emberi és nemzeti identitásunkat. A megoldás az emberiség eddig cselekvő kora után az ember nem-cselekvő korának kell eljönnie, mely mindennek visszadja a belülről való cselekvés autonóiáját, a vertikális autonómiáját. Amikor nem mi élünk, hanem Isten él mibennünk. Amikor már Isten közelsége megszünteti a vallásokat, misztikákat.

Azt hiszem, hogy a ma nemzetijének fő problémája, hogy nem tudja, hogy a nemzeti lét igazi helye és szerepe hol van: hogy a nemzeti lét önön Totalitásunkban, lelkünkben megélt szellemi valóságnak kell lennie, hogy identitásunkat lelkünkben hordjuk szellemi és képi valóságként, Transzcendens tapasztalatként, hogy a nemzet szerepe a Nagy Egészben, nem más, mint képi jelnek lenni mi az Egészre mutat, közösség lenni, melynek szerepe az, hogy a Nagy Egész kicsinyített mása legyen, maga is Egész, így utalva rá.

Végül is a nemzet puszta Transzcendensre utaló jel, a lélek egyetemes, csak sajátosságukban nemzeti, képei révén, amik a nemzeti kultura, identitás alapjai. Ebben van a nemzeti igazi rendeltetése, mitől a nacionalizmusok messze eltérnek


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Vallásos anarchizmus - Hell Nagy István és a vallásilag művelt ateista, az unitarizmus, mint rejtett ateizmus

Hell Nagy István A katolikusok évszázadokon keresztül tiltották a biblia olvasását - ez az egyik oka a hívek tudatlanságának.



Az ateisták és a szabadgon dolkodók igazodnak el a legjobban a vallás kérdéseiben Amerikában - állítja a Pew közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet szerdán közölt a The Washington Times....

István Urunk Fércbookos bejegyzése a következő gondolatokat eredményezte, hozzászólás formájában. Előre bocsájtom nem rendszerezett gondolatok amik itt következnek, ahogy jöttek.

A protestánsok azzal nem lettek "okosabbak", hogy tanulmányozták a Bibliát. Ez egy olcsó mese. Sőt, a Biblia egyoldalú racionalista megközelítése lehetetlenné tette, hogy a lélek és a Biblia képi világa egymásra találjon. Az egyoldalú ráció puszta könyvé züllesztette a Bibliát, ami már nem kinyilatkoztatás. Valami akkor kinyilakoztatás, ha az a lélek képi nyelvén történik, mert csak így érti meg a saját belső képi világát ismerő elme. A bennünk megnyilakozó Isten és a Biblia Istene egy és ugyan az, de csak akkor ha lelkünk képei élő képek, tudatunk ismeri őket. Az egyoldalú ráció egy szakadékot hozott létre a Biblia képi világa és a lélek képi világa között. A Biblia képeit csak a lélek élő képei révén, a lélekn élő képei ismeretében értjük meg. A Biblia akkor élő kinyilakoztatás, ha az abban levő képek a lélekben élőek. Végül azt is mondhatjuk, hogy a Bibliát csak képi önismerretünk révén érthetjük meg, mint élő képi valóságot. Ezt leginkább a zsidó Alexandria Filon értette meg először.

A lélek nélkül tanulmányozott, olvasott Biblia már nem kinyilatkoztatás, puszta könyv csak. A Biblia lélekkel olvasva nem egyéb, mint a kézbevehető lélek, melyben Isten lakik.

A Biblia lényege, hogy megszólítsa, ébressze a lelket, de csak akkor van erre lehetőség, ha erre a lélek képi világa készséges, ha a képek nincsenek mély-hütve – ha nincsen kemény ellenállás még a mélyhütött lelket is fel lelket ébreszteni, mert a lélek fagyasztva is aktív tud lenni, önmagát kiolvassza, ha hagyjuk. A Biblia és a lélek egy és ugyanazon valóság ezért értik meg egymást.

Az unitarizmus racionalizmusából kifolyólag mondhatjuk, hogy az unitarizmus racionalista egy-istene, nem a lélek, a Biblia képeiben megnyílvánuló Isten, hanem a puszta ráció istene, mely rejtett Isten-tagadás.

Hát meglehet, hogy egy ateistában több nyitottság van a transzcendensre, mint egy hívőben. Pusztán csak racionálisan hinni vagy nem hinni tök mindegy, ezek csak tudati tartalmak. A ma hívőjének és nem hívőjének ugyan az a semleges magatartása van a transzcendens irányába.

A puszta ismeretekre redukált vallási ismeretek halott, értéktelen ismeretek. A vallási műveltség az aminek a transzcendens irányában nem veszed semmi hasznát. Az unitarizmus racionalizmusa már nem egyéb, mint az ateizmus vallási köntösben. (Megjegyzem unitárius teológiai végzettségem van. Nem vagyok lelkész.)

A vallás lényege a reintegráció az Abszolútumba, ezt jelenti a religió, religare latin szó, visszakapcsolódás. Ez leginkább az Abszolútum által történhet, közvetlenül, a vallást mellőzve. Ilyen esetben maga Isten szünteti meg a vallás szerepét, függeszti fel.

Teológiai végzettségem ellenére a hit fogalma valami fölösleges, számomra sokszor érthetetlen. Mikor Isten a világban és bennünk él, nyilatkozik meg a legközvetlenebbül, nem látom értelmét a Biblia kizárólagosságának, mint kinyilatkoztatásnak. Azt hiszem, hogy a hit fogalma ott jelentkezik és van értelme, ahol túl nagy a távolság az Isten és az ember között, ez a kereszténység.

A vallás hátránya, hogy fontosabbnak tartja magát az Istennél és az embernél is.

A nemzeti eszme is ekkor káros, mikor fontosabb, mint a saját életed, szolgai alávetettséget kér saját életed árán is - pedig a saját életnél nincsen fontosabb senki számára és ahhoz joga is van.

A vallás akkor tölti be szerepét ha puszta jel marad mi a Transzcendensre utal és semmi egyéb. Ezek a jelek élő formában a lélekben vannak, mint a hegy, a fa, a folyó. A vallás inkább kiszívja ezekből az életet. De ezek egyben az egyetemes és nemzeti kultúra képi alapjai is, ezek megélése a teljességünk megélése, az egyetemes megélése és ezeknek mint egy sajátosságaként a nemzeti megélését is jelenti. (A vallás és a kultúra lényege, szerepe, hogy közvetítsen az elme és a lélek között, ez nem működik nyugaton, ezért nem érték és halott a nyugati kultúra.) A nemzetinek is mint egy Transzcendensre utaló jelként van értelme, ez lenne az élő nemzeti identitás - amikor nem ez akkor pusztító nacionalizmus lesz belőle. Hangsúlyozom: a nemzeti csak sajátossága az Egésznek, az Egyetemesnek, a nacionalizmus ez ellen vét, abszolutizálja a nemzetit a pusztán csak sajátost.

Itt van egy kis hiba, ami az ateisták jobb vallásismeretét illeti. A kereszténység legnagyobb, legmélyebb kritikusai, filozófusok, teológiát végeztek, vagy megkezdték legalább, vagy lelkészi családból származtak.

Hogy a racionalista elme "okosabb" lenne, mint a vallásos, nagy tévedés. Mindkettőnél épp ott dőlnek el a dolgok, ami a legkevésbé racionális. A racionalista kisokosnak is inkább csak hiedelmei vannak, ezért épp úgy vallásos, szekularizált formában, mint a hívő, magatartása nem sokban különbözik a hívő nénikéétől. Annyi különbséggel, hogy most nem a pap mondja meg mit higgyen, hanem egy magazinban, vagy tudományos lapban a szakértő, a legújabb kutatások alapján. Semmi új a Nap alatt.

A posztmodernitás papja a szakértő. A hit világa, mivel stabil volt, lassan változott, adott egy biztonságérzetet. De most amikor a legújabb kutatások eredményei naponta dőlnek meg, az ember el van bizonytalanodva, szorong - lehet, hogy valakik ezt is akarják. A szakértőktől függő ember sokkal nagyobb függőségben él, mint az egyház hívője. Úgy, hogy az okos ráció nagyobb függőséghez vezetett, de ez is acél az infantilizálás. A modern ember sokkal infantilisabb, mint a vallásos.

Róma tíltotta a Biblia ismeretét: de most nem tiltanak semmit, hanem csak gondoskodnak arról, hogy mire irányuljon az ember figyelme, ez manipuláció, ez még rosszabb, mint a direkt tiltás. Oswald Spengler a Nyugat alkonyában már rég figyelmeztetett, hogy a demokrácia cenzúrája jobban működik, mint a diktatúrák-é: a demokrácia cenzúrája az elhallgatás,a miről nem beszélnek az nincs.

Sokan nem tudják, hogy a demokráciába vetett hitük, épp olyan vallásos hit, mint egy katolikusé. Csak a demokratának nem Rómából mondják meg mit kell hinni, hanem a nagyon sok szakértő.
A vallásos hívőnek és a demokratának ugyan az a lelke és egyformán tudattalan mindkettő önön lelkének tartalmai felől, a mai világban. A lelki élet ezzel kezdődik a belső tartalmak tudatba emelésével. A Bibliát is csak úgy ismeri meg az ember, ha önön belső tartalmai tudatosodtak, mert a Biblia a lélek képi nyelvén íródott. A kinyilatkoztatás bennünk, a természetben és a szent könyvekben szinkrón a maga képiségében.
A belső tartalmak tudatosításával kezdődik minden misztika, lelki élet, mert ezen keresztül lépünk kapcsolatba az Abszolútummal. Ilyen megközelítésben lehet mellőzni a hit fogalmát - a demokraták esetében nem lehet, mert a demokrácia tényleg a vak hiten alapul és a gőgös racionalizmus is.

A nyugati racionalista-ateista, a felvilágosodott és a fel-nem-világosodott ki "Új Felvilágosodást" akar felsőbbrendűségi gőggel tekint mindenre mi vallás és közben nem tudja, hogy ezt a gőgöt a vallási felsőbbrendűségében tetszelgő és a "vadakat" a más vallásokat a szeretet nevében lenéző Rómától örökölte. A nyugati ember gőgje nyilvánul meg mindkettőben.
A gőg a nyugati ember identitászavarából származik. Identitászavar ott van ahol a lélek tartalmai nem tudatosak, ahol a vallás, a kultúra nem tölti be a közvetítő szerepet az elme és lélek között - ahol a ráció elszakadt a lélektől. A ráció elszakadása a lélektől a skolasztikával kezdődik és folytatódik a racionalizmusban. A ráció gőgje önön önállóságában vetett hitből származik - ennek görög filozófiai kezdetei vannak. Ebből az következik, hogy a mai, felsőbbrendűségében tetszelgő modern ateista, nagyon hasonlít a romai vallású elődjére. A lélek nem változott ami a gondolatokat, tetteket mozgatja, ezt nem tudja az Új Felvilágosulást sóhajtó ateista. Nyugaton nem különbözik a vallásos és az ateista, mindkettő csak pusztán tudja, hogy mi ő, mert elméje önön központjától távol él - mindkettő az identitás nélküli ember.

Ahol a gőg, a felsőbbrendűség az úr, mint az európai fehér ember civilizációjában, ott a tolerancia csak üres jelszó - a gőgös minden csak nem toleráns. A demokrácia tolerancia meséje üres duma.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

2010. október 2., szombat

Székely nemzeti anarchizmus - A katolikus középkor liberálisabb volt, mint a liberális demokrácia



A demokráciában semmi sem az minek mondják és látszik. A kommunizmus elleni lázadókról kiderült, hogy nem igazi lázadók, mert ha azok lettek volna, akkor a demokrácia ellen is lázadnának, mert a demokrácia sokkal emberellenesebb, mint a diktatúrák. Az eddigi diktatúrák az emberek ellenállását nem tudták leszerelni, de a demokráciának nevezett láthatatlan diktatúrának, a manipuláció eszközeivel sikerült, először a történelemben.

Nem volt kor, hogy az emberek ennyire ne gondolkodjanak, csak "higgyenek". Ez még a középkori katolicizmusnak sem sikerült. Sőt a középkor sokkal liberálisabb volt, mint a demokrácia. Nem hiába írta Oswald Spengler, hogy a demokráciában jobban működik a cenzúra, az elhallgatás révén - amiről nem beszélnek az nem létezik. A demokrácia nem tilt semmit, csak irányítja, manipulálja a figyelmet, amire nem irányul a figyelem az nem létezik. Ez messze jobban működik, mint a tiltás. Locsoghatsz, de azt locsogod, miről mások már rég eldöntötték, hogy egyedül üdvözítő és a szádba adták.

A büszke ráció korában gondolkodik az ember a legkevésbé és egyre kevésbé fog. A világ egyre jobban egy nagy Mc Donalds lesz, ahol kész, gyorsan előállított, gyorsan fogyasztható gondolat hamburgereket állítanak elő és azt fogyasztja mindenki.

Gondolkodni csak az gondokodik ki a benne élő Logosszal gondolkodik.

A ma embere nem látja, hogy a világba lépett, a történelemben először, valami olyan, ami még borzasztóbb következményekkel jár, mint az eddigi diktatúrák. Valami olyasmi ami még hatékonyabban forgatja ki az embert emberi mivoltából, mint a diktatúrák. Ez a démon a fizikai erőszak megnyilvánulásaival, borzalmaival tereli el a figyelmet a szellemi erőszakról amit ő alkalmaz. A tények kényszerítő erejét használja fizikai kényszer helyett, mert ezzel megkerüli az ember természetes önvédelmi reflexeit, így téve őt védtelenné a manipulációval szemben.

A katolikus középkor kényszerével szemben könnyeb volt védekezni, mert nyílt volt, nem kerülte meg az ember védekező reflexeit annyira, mint ma amodern manipulativ technika, tudomány. A középkorban az ellentétek együtt élhettek, mindegyik a maga helyén egyik sem léphetett a másik helyére – a démonnak is meg volt a maga szerepe. Épp a “szabadság” növekedésével nőt az intolerancia semmi nem tűri a maga ellentétét: mostanság a liberális egy szélsőjobb nélküli, erőszakmentes országról álmodik és nem látja, hogy épp ebben van az erőszak, hogy nem tűri az ellentétét; a szélsőjobbos meg egy liberálisok nélkül való országról álmodik.

Ma a tolerancia nulla a középkorhoz viszonyítva, mert akkor nem törekedtek annyira az ellentétek teljes mértékű felszámolására, mint a liberális demokráciában. “Liberalizmus”, szabadság csak az Egészben, a Teljességben, a Lét teljességében lehet, mert csak ezek képesek integrálni az ellentéteket. Szabadság csak ott van ahol az ellentétek megférnek, integrálva vanank az Egészben, a Létben, a Teljességben. A katolikus középkorban még tudták, hogy mi a Teljesség, ezért sokkal jobban tudták integrálni az ellentéteket, nem törekedtek az ellentét teljes megsemmisítésére, mint a liberális demokráciában, ezért nagyobb volt a “liberalizmus”, mint a liberális demokráciában.

Nem a kultúrák közötti harc a fő probléma, ahogy Huttington írja, a közöttük lévő ellentét, hanem az, hogy a modern ember nem tudja azt amit a középkori még tudott: hogyan kell az ellentétek között a harmóniát megteremteni. A modern ember képtelen kezelni az ellentéteket, mert vagy – vagy – ban gondokodik és nem is – is -ben. Minden tolerancia és minden integráció az is – is – re alapozódik. Az integrációról és a toleranciáról prédikáló nyugat épp ennek az alapnak, alapállásnak van hiányában. A liberális demokrata képtelen elviselni az ő elléntétét és közben tolerancia táborokat szervez, azért, hogy megtanítsa az intoleranciát. Mert ahol valaki saját árnyékát nem tudta megtanulni tolerálni ott csak saját belső világának zilált ellentéteit vetítheti ki, megbélyegezve az intoleránsokat. A tolerancia saját árnyékunk tolerálásával kedődik a vele való együtéléssel, a vele való harmóniával. A liberális végzete, hogy tudomásul sem veszi árnyékát és ezért ki van szolgáltatva neki, aki meg ki van szolgáltatva az nem lehet toleráns. Nyugat ki van szolgáltatva saját árnyékának, ezért léte maga az erőszak és ezért egy hatalmas veszélyt jelent az emberiségre nézve. A liberális demokrácia nem megváltás, ahogy hirdetik, hanem egy apokaliptikus veszély.

Az a nyugat prédikál toleranciát, multikulturalitást, amely nem tudja az ellentéteket integrálni, mely árnyékát nem veszi tudomásul, mely ellentét nélküli egysíkuságban gondolkodik, mely csak vagy – vagy – ban gondolkodik, képtelen is – is – ben, és így a szellemi erőszak eddig nem látott veszélyét jelenti az emberiség számára.

Nyugat gondolkodása egysíkú, csak “jóban” gondolkodik, csak “jót” akar, képtelen állandóként elfogadnia a rosszat, tudattalanul annak a teljes kiküszöbölésére törekszik -ez diktatúrához vezet. Minden diktatúra alapja az egysíkú gondlkodás, a csak “jóban” való gondolkodás, az ellentétekkel, az ellentéttel szembeni türelmetlenség. Az utópia alapja ez az egysíkúság. A diktatúrákhoz az utópiák vezetnek, az utópikus gondolkodás őrülete. A demokrácia az utópikus gondolkodás őrülete, melyből diktatúra lészen.

A székely autonómia mögött is ez van, ez az őrült gondolat.

Az utópikus gondolkodás az őrültekre jellemző, akik magukban nem képesek az ellentéteket kiegyensúlyozni.

Egy rémesebb terror uralja ma a világot, mint az iszlám terror: a technika terrorja, a manipulált tények, a valóságmorzsák terrorja, a képiség terrorja, a látvány terrorja, az egyoldalú valóság, a puszta forma terrorja.

Madách Falanszterjét a "gondolkodó" ember hozza el.

A demokráciában az embert saját énféltésével manipulálják, mert ugye mindenki fél az erőszaktól. A liberális demokráciában az ember természetes írtozását az erőszaktól, énféltését, arra használják, hogy az erőszak borzalmaival manipuláljanak, és így fogadtassák el a szellemi erőszakot. Jézus azt mondta, hogy épp az veszíti el életét aki félti. Az ember félemének esik áldozatul és így esik a diktátorok csapdájába, akik a leginkább féltik életüket.

És akkor jön a demokrata és azt kérdi: akkor ugye jobb ahol akasztanak a véleményedért?! Ez a kérdés a nyilvánvalóság terrorja, az áligazság terrorja. Ezt a kérdést nevezik a szuggesztiv beszédnek mely nem hagy gondolkodni. A demokrácia agymosása sokkal eredményesebb, mint a diktatúrák-é.

Szabadsággal etetik a ma emberét és közben nem veszi észre, hogy csak szomjaztatják vele a szabadságot. A szabadság belül van, közben a liberális demokrácia pajai kivül kerestetik. Jól mondta Petre Tutea román filozófus, hogy a nyugati ember, a nyugati filozófia azé a kereső emberé mely örökké keres de soha nem talál.

De tegyük fel a kérdést, hogy mit féltünk amikor egy olyan kérdést regálunk, hogy melyik jobb az akasztás vagy a demokrácia, a kérdező elvárásainak megfelelően! A puszta fizikai életünket, mert ebben az esetben, amikor a kérdező elvárásai szerint reagálunk csak azt vesszük tudomásul. De Jézus azt mondta, hogy nem ezektől kell tartani, hanem azoktól kik a lélek felett tudnak urak lenni. A demokrácia terrorja a lélek ellen irányuló terror, ezért veszélyesebb a fizikai terrort gyakorló diktatúráknál

A demokrácia embere nem veszi észre, hogy a puszta fizikai biztonsággal és jóléttel manipulálják és közben a lelkét vetik rabságra. Boldog szólga ki eladta a lelkét a mindenapi biztonságért és betevőért. De minden diktatúra nem a biztonságról szól?!

Minden diktatúra közös alapja, ebbe beletartozik a demokrácia is, az, hogy az ember léte kimerül a horizontálisra irányulásában. Nem ott kezdődik a probléma, hogy a hatalmat hogyan gyakorolják, hanem az, hogy a kézzel fogható valóság nem mutat túl önmagán a Láthatatlan irányába. Az ember problémája a kézzelfogható meg nem haladása, az amikor a kézzelfogható öncél lesz. Manipulálni azzal lehet mi nem mutat túl önmagán, mi önmagában hordja jelentését.

De mit keres az ember a diktatúrákban?! Biztonságot!!! Ugyan az a biztonságot kereső ember van a diktatúrák mögött és a liberális demokráciák mögött. Mindkettőben az ember az önön biztonságát keresi, a fizikai biztonságát csupán. Az énféltés, az életféltés van, miről Jézus beszélt, a diktatúra és a demokrácia mögött egyaránt. Az ember az életét féltve veszíti el az életét és lesz szolgává. Pedig az ember az uralomnélküliséget ott hordozza a lelkében, a benne élő szellemben, mely nem ura senkinek sem magának sem másnak.

A szellem az igazi anarchista, mert az nem ismer semmi féle uralmat, hatalmat. A székely nemzeti anarchizmus nem nyugati nemzeti anarchizmus elméleteket majmolva anarchizmus, hanem a bennünk élő szellem alapján. A szellem nyilvánul meg az egyénben és ezen keresztük a nemzetben is. A székely nemzeti anarchizmus szerint a nemzet szertvező elve nem az állam, hanema szellem. A mi anarchizmusunk alapja a szél mely ot fúj ahol akar. A bölcs nemzet most is csak vitorlás hajót használ a Lét óceánján és a szelekre, áramlatokra bizza magát.

De miért keresi az ember a biztonságot?! Mert bizonytalan!!! Miért bizonytalan?! Mert elvesztette a Létbe vetett bizalmát, elveszítette a Valóságba vetett bizalmát. Nem bizik a Létben, nem bizik a Valóságban, mert ezek nem közvetlen élmények számára. A Valóságnak csak pótlékaival él: a konkrét látható valóság csak pótléka lett a Valóság teljességének, ami a Látható és Láthatatlan együtt. Az ember úgy jutott ebbe a helyzetbe, hogy elmélye elveszítette az önön belső központjával való kapcsolatot, ahol közvetlenül megélhetné a Valóság, a Lét teljességét. A gondolkodó ember, akinek létezésérzetét a gondolatai, a tettei, a konkrét nyújtja és nem a Lét teljessége önön belső központjában, bizonytalan és így diktatúrákban keresi biztonságát, beleértve a liberális diktatúrát is.

Minden diktatúra alapja a meg nem élt élet, a meg nem élt Lét, mert az élet maga a Lét és a Lét maga az Élet. A meg nem élt élet az elveszített élet amiről Jézus beszélt, vagyis az elveszített Lét, az elveszített Valóság.

A liberális hatalmak manipulációja állandóan a konkrétra irányítja a figyelmet, a Láthatóra, ebebn van terrorjának kulcsa, a látvány terrorja. Ezzel szakít el a Valóság teljességétől, ezzel szakít el önmagunktól, mert a Valóságérzék alapja nem a konkrétra irányuló érzék, hanem a Láthatatlan iránti érzék, ha ez sérült nem érzékeljük a Valóság teljességét. Másként mondva, a Valósághoz akkor van érzékünk, ha a Transzcendens iránti érzékünk meg van, mert ő a Valóság teljessége.

Végül is a liberális demokrácia azzal csapja be az embereket, hogy a kézzelfoghatót valóságnak tekinti, holott a valóság csak a Lét, a Teljesség, az Egész maga lehet. A konkrét csak akkor Valóság, ha az a Teljeségre, a Transzcendensre mutató jel. A liberális demokrácia a kézzelfogható valóságot jel szerepétől fosztja meg, a kézzel foghatót leválasztja a Transzcendensről. Ami már nem muta túl önmagán a Transzcendens irányába az már eleve megtéveszt, annak a hatása nem egyéb, mint illúzió, ezt keleten tudták a régi mesterek. Amit nem a szerepének rendeltetésének megfelelően használunk a csak tévedés forrása lehet. Ami már eleve megtéveszt azt nem nehéz megtévesztésre használni. Megtévesztésre csak olyanok használják a puszta kézzelfoghatót kik maguk is el vanank varázsolva általa, kik maguk is meg vannak tévesztve azon konkrét valóság által mi nem mutat túl önmagán.

A modern ember a konkrét mágikus erejétől van elvarázsolva. A varázslat önálló létet nyert, ezért nehéz kiút belőle. Az emberek egymást kölcsönösen varázsolják el látható mágikus erejével. A súlyos az, hogy a hatalom a konkrét kézzelfogható mágikus erejét messze felfokozza atechnika erejével, ez a technika terrorja, úgy, hogy az ember védtelenné válik vele szemben. Ez messze veszélyesebb, mint az iszlám házi bombák, melyek csak életet oltanak ki, és nem egy egész emberiséget degenerálnak. Egy sokkal veszélyesebb fundamentalizmus, egy sokkal veszélyesebb terror leselkedik az emberiségre, mint az iszlám fundamentalizmus, vagy terror, a tények fundamentalizmusa, a Láthatóban kimerülő világ fundamentalizmusa, a Látható fundamentalizmusa; a mesterégesen felfokozott konkrét terrorja. Ezekben már része is van az emberiségnek, erről kell elterelni a figyelmet az iszlám fundamentalizmussal, terrorral. Két fundamentalizmus harcol egymással és közben az alapjuk közös, mindkettő a külsőre, a konkrétra, a formára, a Láthatóra, a módozatra helyezi a hangsúlyt.

A puszta Láthatóban élni azt jelenti, hogy börtönben élni, a konkrétba bezárva lenni, erre kárhoztat a liberális demokrácia. A demokrácia a világot tette börtönné, miből nincsen szabadulás, ezt még egy rendszer sem érte el – ez a technika tette lehetővé, ez a technika terrorja. A liberális demokrácia az egyeduralkodóvá tett Látható terrorjára épül.

A liberális demokrácia a kéreg-létre kárhoztat, mert a Látható valóság csak nagyon vékony kérge a Valóságnak. Ebből kiút a kéreg mögötti Élő Valóság, vagyis a Transzcendens maga, az ember teljes ráirányulása. A meg nem élt életet csak a megélttel lehet gyógyítani. De akkor élünk csak, ha nem mi élünk, hanem a Transzcendens teljessége él mi bennünk.

A székely nemzeti anarchizmus azt valja, hogy a nemzeti lét, a nemzeti identitás alapja, nem valami elvont nyugati elmélet a nemzeti anarchizmuusról, hanem a Transzcendens éltette képek a lelkünk mélyén. A székely kapú akkor lesz megint élő szellemi, lelki valóság, amikor rajta a Nap, Hold, Csillagok élő Transzcendens képek lesznek minden székely szívében, de amik egyben valami Láthatatlanra mutatnak. A Transzcendens nagy képei a közsségi lét alapjai, szervezői, összetartói és nem valami racionalista nemzeti anarchista, a nemzethez kivülről hozzáadott elmélet, mi soha nem lesz a mienk, mert mindig külső marad.

A képek velünk születnek, mert azok a Kezdetek óta lelkünkben vannak. Minden nemzet teremtője és újjáteremtője a Kezdet, ami a Transzcendensnél van – ami csak VAN, és ettől Kezdet a Kezdet. Az emberiség a nemzetek megújulása a VAN-hoz való visszatérés révén lehetséges. Ez nem nehéz, mert lényegünk a VAN, aminek csak engedelmeskedni kell, rá kell hagyatkozni. De ehhez el kell dobni mindent mi kevesebb, mint ami VAN: az összes eddigi kultúrákat, vallásokat, misztikákat, metafizikákat, mindent el kell dobni a VAN-ért, az élet teljességéért - mert minden eddigi csak az ember életféltésének az eszköze volt. Aki el mer dobni mindent az megnyer mindent, ezt most az emberiségnek, a nemzeteknek kell megtenniük. Nem csak új tömlőkre, nem csak új borra van szükség és még nem is csak új tőkékre, hanm Új Földre is, hogy az emberiség, a nemzetek megújuljanak.

Az emberiség azzal újul meg, ha mer Létezni, vállalva a puszta Létet. A megújuláshoz szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy az emberiség az eddigi történelme folyamán nem csinált egyebet csak életét féltette, nem mert Létezni, puszta Létként – erre szolgáltak a vallások, a misztikák, a metafizikák, a filozófiák, a tudományok, a technikák, a kultúrák, a civilizációk. Az ember eddigi léte a földön a Transzcendens elől való menekülés volt, holott benne fürdött.

Az új évezred vallása az lesz, hogy nem lesz vallás. Az új évezred vallása a puszta várakozás vallása lesz, hogy az Isten vegye birtokába az embert, aki már Kezdetként eleve birtokolja.

Az új évezredet a SZELEK fogják uralni.



Nagy Attila (Puli) - Székelyföld