2010. október 8., péntek

Magyar sorskérdések - A nemzethez való tartozás szellem, mely vonz, de nem kötelez - gondolatok október 6 nyomán

Az egyik megyei lap cikkében, az október 6-i, Aradi vértanukra való megemlékezés kapcsán, hűvös megemlékezésről ír, ezzel fejezve ki azt az érzelmi hűvösséget mellyel egyre inkább viszonyulunk, emlékezünk nemzeti történelmünk nagy eseményeire.

Egyre inkább világosság válik, hogy nem lehet, mert nem motivál már, a nemzethez való tartozásról, mint morális kötelezettségről beszélni.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a pusztán racionális nemzeti emlékezet kopik, ha nincsen mögötte egy mélyeb szellemi valóság. A történelmi tényeknek, eseményeknek, ha még olyan nemzetiek is, nincsen önálló létük szellemi hordozó nélkül. Lássuk be nem elég tudni történelmünk eseményeit. A nemzet műemlékeinek a talapzata nem lehet a puszta tény, annak szellemnek kell lennie, mely mindenkinek ott él a lelkében, másként ledől a szobor. A szobrot a szellem teszi élővé.

A szellem valami láthatatlan valóság. Rá kell ébrednünk, hogy az élő nemzeti identítás több, mint a kézzelfogható nemzeti kultúra. A nemzet láthatatlan szellem, mi bennünk él, és ez a élő, láthatatlan szellem a hordozója és éltetője mindannak mi nemzeti identitásként látható. Amikor görcsösen ragaszkodunk a nemzeti formákhoz, “ápoljuk”, akkor a forma halott, az őt éltető szellem eltávózott belőle.

A szellemről, mi élteti a nemzetet, soha nem lehet a kötelezettség nyelvén beszélni, mert az önmagában vonzó valóság. A szellem univerzális, mindenütt jelen van, éltet, magával ragad, anélkül, hogy akarnád, ha átadod magad neki.

A nemzethez egy minket meghaladó, univerzális, nem látható, szellemi valóság révén tartozunk, mi magával ragad, vonz, és nem egy kötelező cselekvés, nem egy kötelező forma révén. A nemzetnek vonzó szellemi valóságnak kell lennie, nem kötelezőnek, és akkor megmaradunk.

Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

1 megjegyzés:

  1. A hamis próféta által elhanyagolhatónak tartott fizikai - anyagi valóság által megjelenített szellemi igazság eredménye.
    Avagy Nagy Attila Puli, mint NEM!!!!!!! követendő példa.


    Drága besúgókám! – Remélem, hogy miután kilenc évvel és öt gyermekkel nálam fiatalabb és realizálatlanabb személy, nem haragszol meg, ha a te fennkölt példádat követve, amivel az Oroszláni Marsod sugallatára engem mocskolsz folyton, hát én is, a gyakorlati – tárgyi! – tényeknél, helyzetednél fogva, és persze: azokból következő állapotodnál fogva, ugyanolyan bizalmasan kezellek, mint te a volt „besugottadat” (engem). Szóval, ezt az egyszerű dolgot nem érted te arany-szentem? Ti., hogy az igazi – A ténylegesen megvilágosodott metafizikus, a zagyva misztikussal szemben - az egyszer egyet és a kétszer kettőt mélységesen tiszteli, mint II János Pápa a földet, amelyet megcsókolt, valahányszor új fölterületre érkezett?!
    A te kis, minden anyagi jelenségben ellenséget látó, és ezért minden anyagi valóságra össze – vissza lövöldöző tyúkeszedbe ugyanis, nem fér bele az, hogy a vallásosan és viccesen Úristennek nevezett „Nagy valami” (A Tao, a Shintó, a Nirvana, a Buddha tehát, aminek te csak egy részére hivatkozol) egy olyan létteret és állapotot hozott létre, éppen a Lilith hatástól való megszabadulás érdekében, ahol a kétszer kettő mindig négy és nem öt, ahol a hétköznapi életben menthetetlenül léteznek, és, akár kegyetlenül is, hatnak az elemi fizikai és matematikai, törvények! Képtelen vagy felfogni, hogy az egyetemes alkotó intelligencia létre hozott egy olyan viszonylagos szilárd létteret, amelyben az ember kialakulhatott és ahol a gravitáció, a tágulás, a súrlódás, a tehetetlenség és az energia törvényei kiszámíthatók.
    Ellentétben azzal, ahogyan te és a hozzád hasonlóan a zavarosban halászni szerető bajkeverők, azt szeretnék, ha mindez nem így lenne, hogyha tehát, minden relatív lenne. vagyis: mert te lelkem drága, egész életedben az nagy büdös liberálisan relatív semmiben és az annak megfelelő misztikusan liberális relativista hülyeségben szeretnél élni!
    – De nem ítéllek el emiatt és még csak nem is csodálkozom rajtad, olvasott emberen, és még csak a besúgói múltadnak sem tekintem ezt a fatális (és: liberális) értetlenségedet, hanem egyszerű determinációnak, amiről, TE kis ártatlankám, semmit nem tehetsz, hiszen a Szaturnuszod és a Jupitered is teljesen negatív – és ez attól függetlenül, hogy a születés napod hányadik órájában és percében születtél!
    Hát olvasd el drága Zavarosom, a rég – rég óta megírt regényem utolsó előtti, 21-es fejezetét, hogy legalább a kétszer kettő négy és a gravitáció és az egyetemes tágulási törvény, valamint a fekete lyukak logikáját (összhatása szükségét) megértsd, illetve azt, hogy miért is fontos az, hogy létezzen a földön egy olyan vegyes nemzetiségű nemzet, mint Amerika, amelyben a Kronwelék által felfedezett, Új Angliából hozott igazi demokrácia az Úr, és amelyik azt mondja, hogy a tényleges demokrácia megvédése érdekében, akár a Puli és a Bin-láden féle gonosz szarháziak otthonához is elmehetek, és azt, vagyis az általuk megvalósított szégyenteljesen nyomorult és steril valóságot lefényképezhetem. Hogy is volt az erdő menti találkozód azzal, a hiteleződdel, akivel, még, annak az évek óta adósságaitokat nem törlesztő, tehát a kemény adósaként is, mocskolódni kezdtél, és aki meg elégelvén a dolgot, az erdő szélén, persze, falopás közben, jól el nem vert, de nem tudtad rá bizonyítani, hogy megvert? Azok a kemény, férfias pofok és rúgások nem tűntek számodra figyelmeztető erejű valóságnak? Neked csak az a sok misztikus fikció a valóság, amiről az írásaidban hablatyolsz, de ami soha nem valósul meg anyagilag?


    Lásd még: http://www.scribd.com/szilardk/d/62752670-Kozma-Szilard-Nagy-Puli-Attila-sarlatanozasa-hatekony-kovetkezmenyei

    VálaszTörlés