2015. október 26., hétfő

Gondolati napló - Apokaliptikus kényszer

A kommunizmusról azon belül, kritikusan, nem volt szabad gondolkodni, az csak kizárólag jó lehetett! És természtes tudományos alapokon nyugodott minden! A demokrácia, tényleg még tudományosabban, a kommunizmusra kezd hasonlítani! Mert, ha mered kritizálni, akkor az ellenségkép-képzés, összeesküvés elmélet! Mert a kapitalistáról a demokrácia legújabb tudományos retorikája szerint, csak az illúziók szintjén lehet negatívat mindani, mint gyártott ellenségkép, összeesküvés elmélet, vagy bűnbakk képzés! Bárki, aki szembehelyezkedik a demokráciával, az gyűlöl, kizár! De a demokrácia ezen egyoldalúan pozitív exkluszivizmusa, egydimenziójúsága, nem csak egy más formája a nemzeti és egyéb kizárólagosságoknak?! 
Végül mit akarnak kizárni, amit csak különbözőképpen neveznek meg, nemzetiek és demokraták?! Azt, amit rossznak vélnek! Az elől szeretnének elzárkózni, ami rossz! És milyen szempontból rossz?! A teljesség illúziója szempontjából, ahol a nemzet épp úgy illúzió, mint a demokrácia! Marad a jó és a gonosz harca, ahol a tét a teljesség védelme, valós, vagy képzelt! A probléma az, hogy ez az emberben dúl, attól függetlenül, hogy melyik oldalon áll!
A magát legfelsőbbrendűnek kikiáltó tudományos alapú demokrata retorika gyakran hangoztatja az alacsonyrendűnek vélt ellenfélről, hogy nem tudatos, bizonyos szempontokból! Aminek a gyökerében ki nem mondottan egy nagyon egyszerű képlet áll: tudatos demokraták és tudattalan ellenség! A jó és rossz harca az egyik legősíbb archetípus, mint a nappal - éjszaka! A tudatosság az ezeknek a tudatba való integrálásával kezdődik, mivel a kollektív tudattalan ősképeiről van szó! Ahol ez nem történik, ott az ember a saját kollektív és egyéni tudattalanjának a projekcióiba gabalyodik! 
Valahol az ember belső kényszert érez saját belső teljessége irányába! Következményként, valahol rejtetten a teljesség igény abszolútizál! Ha ez nem tudatosodik a tudatba integrálva, akkor ezt a külvilágba projektálva próbálja megvalósítani, ahol a belső kényszerítő erő külső kényszerré válik, ami az ideológiák és az ezen alapuló diktatúrák alapja! Amikor nem válik tudatossá, hogy a kényszernek apokaliptikus ereje van, az Isten országa égi archetípusának földi megvalósításán munkálkodnak, vagyis a kollektív tudattalan egy archetipusának nem tudatos kényszeréből kifolyóan munkálkodnak, ez érvényes nemzetire és demokratára egyaránt, akkor a tudattalanság egyetemes kényszeréről beszélhetünk, kivétel nélkül, hogy ki melyik oldalon áll.
De ahol a jó és rossz ellentétéről van szó, aminek a konfliktusával kezdődik minden teljességre irányulás, ott kezdődik az emberi árnyék projekciója másokra - a vele való konfrontácó, tudatba integrálás hiánya folytán! A kollektív bűnbakképzésben nem az az igazi tét, hogy a vád igaz vagy nem, hanem a pszichés háttér, az árnyék projekciója! Nem az az igazi tét, hogy az összeeskűvés-elmélet igaz, vagy nem, hanem a nem tudatosított árnyék támadása kivetül a vélt, vagy valós ellenségre!
Ha megnézzük a régi mitológiákat, vagy akár Jézus történetét, akkor láthatjuk, hogy a különböző képei mögött a kollektív tudattalannak az áll, hogy a hősnek először saját árnyékával kellett megküzdenie, saját teremtő energiájává átalakítania és csak az után tudta a két ellentét pólust, a jót és a rosszat kibékítenie önön mélységeiben! Ebből a tanulság az, hogy belső konfliktusokkal, projekciókkal terhelten, ami a belső konfliktusok következménye, nem lehet külső harmóniát teremteni! Az meg csak felerősíti a projekciót, ha valaki csak külsőleg, pusztán racionálisan azonosul egy pusztán racionálisan megkonstruált társadalmi harmónia-elmélettel. Mert az igazi motiváció az apokaliptikus kényszer, az eljövendő Isten országa archetípusának tudattalan kényszere, tudattalan marad! Hogy aztán ez nemzetiként jelentkezik, zsídók nélküli Magyarország, vagy az abszolút toleranciát megvalósította demokrácia, az már tök mindegy! Mert mindannyian valami tökéleteset akarnak, ami csak transzcendens akarat lehet, minek az ember engedelmeskedik, mert ha saját emberi akaratával akarja, akkor kollektív kényszer lesz belőle! A tökéleteset nem lehet kényszeríteni, mert az vagy magától valósul meg, vagy soha! Amit kényszerítenek, az mindig csak a tökéletes illúziója!
Amióta az ember tudatára ébredt, az igazi konfliktus a tudat és tudattalan között van, melynek a tudatosítása az igazi tudatosság! Ilyen szempontból bármely tábor tudattalan és saját tudattalanságát vetíti a másikra és felsőbbrendűnek képzeli magát a másikkal szemben, ezért ma bármilyen tudatosság csak látszat! Mindegyik azért küzd, hogy megmagyarázza mi történik a nagyvilágban, kivül. Holott az igazi probléma, hogy a valós, vagy vélt történések, belülről mivel, milyen tudattalan projekciókkal vannak terhelve, mert ezek tudattalan energiái az igazi mozgatók és ezeket nem tudatosítani az igazi tudattalanság és a legveszélyesebb! A kollektív illúziók nem ártatlanok, legyen nemzeti, vagy demokrata! Az ideológiák, fasizmus, kommunizmus, demokrácia nem mások, mint kollektív illúziók, apokaliptikus kényszerek!

2015. október 25., vasárnap

Gondolati napló - Az alkotó árnyék

Bűn nélkül önmagunk tapasztalata nem teljes, ezért nem lehetünk bűn nélkül, az emberi teljesség nélkül nincsen alkotás! Az emberi árnyékban nagy alkotó erő rejlik! De csak akkor, ha szabad vagy vele szemben, úgy, hogy tudod nem tudsz megszabadulni tőle! Valahol itt kezdődik a szabadság!
Valamikor, aki ezt a szabadságot elnyerte hősnek tekintették, mert az is volt, mivel volt bátorsága szembe fordulni, amivel a sokaság háttal van! Igazán a hős alkotott, mert ő volt szabad arra, hogy alkosson, vagyis teremtsen!
Teremt, aki szembe mer fordulni a káosszal! A szabadság a káosszal kezdődik! Mert a káosz félelmetes, de aki legyőzi félelmét az szabad és a káosz teremtő erőiből alkot rendet, mert ott van elmerülve benne a rend rejtett képe!
És akkor ma hol van az alkotó szabadság?! Ott keresd ahol a hősök vannak?! De hősöket ma nem találsz, mert a hősök kultusza, a bátorság kultusza helyett, a tehetség, a szorgalom, a tanulás kultusza dívik!
A menekülés kényszere, ami a megfelelés kényszerébe hajszol! Érzi, hogy csapda, de nincsen bátorsága kilépni, mert ő nem hős, hanem értelmiségi! Ezért csak a hőstettet mímeli, eszével, hogy merészel lerázni minden rabigát! Esze a hős, aki megsemmisít és teremt! Így lett puszta ésszé a hős, aki valamikor ember volt! Aki azt hiszi, elég csak ésszel lerázni valamit és az már nincs is. Ami így nincs kisértet lesz!
Így az alkotó szobáját kísértetként járja be az ember, aki nincs! Ahol nincsen ember, ott nincsen szabadság! Ahol nincsen szabadság ott szorongás van és az észlények intellektuálisan bizonygatják, bátorítják egymást, hogy szabadság van, bizonyításul elvetnek minden intellektuális békjót! Ők csak bizonygatják, hogy szabadság van, de leginkább az ember hiányzik hozza!
Az ember, aki Egyiptomból kimegy a pusztába, maga mögött hagyva a birodalmat! A pusztába, ahol a szabadság van! Ábrahám volt az igazi szabad ember, a hős, aki maga mögött hagyta ősei földjét, egy új föld reményében, egy új nemzet reményében! Az alkotáshoz új föld kell, új mag, amit bele vetnek, miből egy új világ születik, mert aminek nincsen világa az nem teremtés, nem alkotás!
De a világ világossága, mindig maga mögött tudja sötét, árnyékos oldalát, ami mindig újjászűl! Csak a bátrakat, mert a sötét a nem-Léttel fenyeget! Csak az teremt végül, aki a nem-Léttel küzd és nem menekül előle a tehetségébe, az intellektualizmusba, ő az igazi alkotó hős, az igazi szabad ember! A hős a szabad ember szabadsága, a saját alķotó, teremtő erőit szabadítja fel, hívja szabadságra fel önön mélységeiből! Ez a taremtő erő a hős benned, mert a hős nem te vagy, a hős benned él! Ennek a hősnek szabadság kell, amit a te bátorságod ad meg neki!

2015. október 23., péntek

Gondolati napló - A második reformáció



A tudományos kutatásnak is van egy fajta szakrális, kinyílvánító jellege! Ki akarja nyílvánítani azt, ami még mindig rejtve maradt! De a kutató előtt, aki a vallási jelenséget kutatja, saját kutatásának szakrális jellege marad rejtve, tudattalan az írásokat kutatva, mint a zsidók! A tudattalan motiváltság kérdésessé teszi azt az igényét a kutatónak, hogy racionális megértésével, van valami többlete a vallással szemben! 
Az igazi misztikus élménynek van egy többlete a kutatással szemben, épp a tudattan motivációk tudatosításával múlja felül, azok tudatba integrálásával, mert a vallás gyökere a misztika épp ezzel kezdődik! Ezzel szemben a kutató, egyre több szempontúan, egyre inkább a részletek kutatásával, szeretné megérteni, amit a kollektív tudattalanhoz tartozása révén, csak a tudatba integrálás révén lehet tudatosítani. De úgymond teljesen megérteni, tudattalan jellege miatt soha, mert lényege épp ezért a tudattalan jelleg miatt marad mindig rejtve. Misztika lényege épp ez a rejtve maradás, ami a lényeget illeti transzcendens vonalon. A misztikus tudatosságának lényege, hogy tudatában van a ki nem mondhatóságnak! 
A tudattalan motiváltságok lényege mindig valami ki nem mondható, rejtett a lényeget illetően, amit az ember képtelen tudatosítani, hogy mindig is rejtve marad a jelenséget meghaladó szinten! A jelenség nem leválasztható az őt hordozó rejtettről, mint a kutatás tárgya, mert tudattalan motivációként mindig jelen marad! Ami egy állandó keresésre ösztönöz, újabb és újabb összefüggéseket keresve, holott csak a kimeríthetetlent szeretné kimeríthetővé tenni! 
A tudós tudattalansága épp abban áll a misztikus tudatosságával szemben, hogy kimeríthetőnek hiszi a kimeríthetelent! Tévedése abban van, hogy csak a jelenségre szorítkozik a tudománya pozitivizmusa révén! Pozitivista módszerekkel tanulmányozza azt, ami lényegénél fogva meghaladja azt! Ennek következménye az lesz, hogy majd ő akarja megmondani a teológusoknak, hogy mi a vallás, ami miatt, ha elfogadják, a vallási kép még jobban kiszikkad, élettelenné válik az egyoldalú racionalizáció révén, feledvén a jelenség élő gyökerét a rejtettet! 
A tévedés ott van, hogy a kettőt nem lehet egyoldalúan racionálisan külön vizsgálni, csak együtt megélve lehet megismerni! A tudományos kutatása a vallásnak a második refomációt hozza el, ami révén a vallási élmény még inkább elveszíti a konkrét transzcendens élménybe, a kollektív tudattalanban rejlő gyökereit! Ennek következtében a kollektív tudattalan transzcendens képeinek a tudatra gyakorolt hatása nő, amit tévesen úgy hisznek, hogy a világban nő a spirituális érdeklődés! Közben csak arról van szó, hogy az egyoldalú racionalizmus, kifele fordulás miatt, a kollektív tudattalan növekvő nyomása révén, ezt kompenzálva növekszik az érdeklődés a spirituális babonaságok iránt! A vallási tudományos racionalizációja, másik oldalon a spirituális babonaságok terjedését idézi elő! Jele az asztrológia divatja, ami a spirituális babonaságokat terjeszti leginkább, az egyik nagy mesterével az éllen, mint a csíki asztrológus Kozma Szilárd! Kelet és a misztikák az olyannál, mint Osho, spirituális babonaságokként jelennek meg, még, ha önmagukban lehet nem azok! Az érdekes az, hogy a vallási jelenség tudományos kutatása, meg a spirituálus babonaságok egy tőről fakadnak! 
A tudományos kutatója a vallásnak, épp az egyoldalú racionális viszonyulása révén a kollektív tudattalan szakrális képeihez, kerül ezek tudattalan befolyása alá! Jung írja, hogy ha valaki racionálisan függetlennek hiszi magát mindazzal szemben, ami iracionális, annál inkább a befolyása alá kerül! Tehát, ha valaki, mint tudományos emberke, azt hiszi, hogy az iracionális fehér - feketét meghaladta a dolgok látásában, annál inkább annak befolyása alá kerül! 
A tudomány embere, mivel épp kutatása révén kerül a vallási kép tudattalan befolyása alá, nyugodtan mondhatjuk, hogy vak vezet világtalant, mert a tudattalanság legsúlyosabb formája a tudattalan motiváltság, hatás! Végül a belül teljesen vakok fogják megmagyarázni a teológusoknak, hogy mi is a vallás, hogy végül is a vakok vezessenek világtalanokat! 
Ez a kor hasonlít és még jobban hasonlítani fog Jézus korára, amikor a farizeusok és az írástudók voltak a vallasi hitelesség letéteményesei, a legmagasabb szinteken. Kikről Jézus azt mondta, hogy olyanok, mint a meszelt sírok, kívül szép, belül rothadás, vagy olyanok, akik rájuk hallgatnak, mint amikor valaki jeltelen sírokon járkál! A farizeusok, az írástudók magas szintjén, épp a lényeg, a belső gyökere a vallási élménynek volt rothadt! Ma ugyan ez van, korunk farizeusai, írástudói, a vallási jelenség kutatója, aki legkompetensebbnek kezdi hinni magát vallási kérdésekben a vallási élmény gyökerét illetően teljesen halottak belül! 
Mert a képnek mi a lényege?! Hogy közvetítsen a tudat és tudattalan közöt, látható és láthatatlan között, mert ezt a szerepet betőltve lehet csak megismerni! A tudományos kutatója a vallásinak bizonyul a legkevésbé alkalmasnak erre, mert pozitivizmusa elzárja teljesen a láthatatlan, a kollektív tudattalan irányába, ezért csak egy külső képként, halott, statikus valóságában vizsgálja, vertikális, lényegi dinamikáját nem ismerve! A kollektív tudattalan, a szakrális képeivel szembe lehet fordulni tudományos racionalizmussal is, el lehet pusztítani, még jobban, azok kutatása révén is, mint csak szellemi érdekességeket, valami infantilis rajongás révén! Mert sajnos egyre inkább azt érzem, hogy a tudomány alapja nem is olyan komoly, mint látszik, mert az nem más, mint nagy adag infantilizmus, amit a tudattalan motiváltság alapoz meg! A kutató a vallás kutatásával lényegében azt kompenzálja, a belül halott!