2014. szeptember 5., péntek

Magyar sorskérdések - A kollektív tudattalanban rejlő gyökerei, hogy Orbán miért áll a Putyini rossz oldalon

T
öbbször leírtam, hogy nekem a jelen nagyon hasonlít a harmincas évekhez! Jó, most nem azonos következményekre gondolok! De, épp olyan súlyosan feszült!
Azt hiszem az érthetőség kedvéért, meg kell adnom Magyari László Nándor, blogbejegyzésének linkjét, amihez kommentárként született ezen írás: http://systemcritic.blogspot.ro/2014/09/kortars-tortenelem-lanctalpakon.html
Ma a tudomány emberei a Jung-féle kollektív tudattalant, nem tartják analitikusan elég racionálisnak, főleg a gyakorlat, pusztán racionális, problémamegoldás szintjén. Igen, mert a kollektív tudattalan, először is személyes konfrontáció kérdése, mint Jungnál, amit korunk racionalizmusa, nagy ívben elkerül. Holott, Jung a harmincas években, a kollektív tudattalanban rejlő hatalmas feszültségekre figyelmeztetett, mely vulkánként kitörni készül. Mert szerinte, minden háború ott kezdődik. De, arra is figyelmeztetett, hogy a békéhez, a pusztán külső változtatás, nem elég, belső változás nélkül, a tudattalan szintjén! Sajnos  a nyugati demokrácia, csak egyoldalúan racionálisan nyújt "megoldásokat", ami épp olyan irracionális, mint a nemzeti, vallási fanatizmusok! Szóval ezért nem tud mit kezdeni a világ más táján rendetlenkedő irracionalizmusokkal, mert nem csak ezekben van a hiba, hanem nyugati egyoldalúan racionális irracionalizmusában, ami, a kollektív tudattalan felől nézve, épp olyan irracionális, mint az iszlám kalifátus, fundamentalista alapokon, vagy az orbáni nemzeti diktatúra!
Végül is, mindkettő a kollektív tudattalantól való domináltságot jelenti, ami minden bajok forrása. Ami nem más, mint a káosztól való fenyegetettség. A háborúk, jelenleg helyi szinten nem mások, mint a káosz erőinek kitörései. A gyökerükben lévő, a tudattalanban rejlő káoszt meg nem lehet megragadni csak racionálisan, valami korrekt tényfeltárással, mert a puszta ráció, képtelen felismerni  a mélységek felől fenyegető káoszt. A káoszra a megoldás, épp  a kollektív tudattalan erői, ősmintái, szervező elvei. A megoldási is ott található, ahol a káosz. A rend erői és a káosz erői együtt találhatók!
Az un. "megoldások", csak a gyökeres változásokat jelentő nagy archetípusok felől lehetséges, mert ami a nagy változásokat hozzák, azok nem mások, mint  a kollektív tudattalan nagy energia töltetű képei. Ezek nélkül, ezekkel szemben semmi nem lehetséges. Ezt nagyon jól érzékeltette, Heller Ágnes a tévében, amikor a 89 utáni állapotot, a zsidók Egyiptomból való szabadulásához hasonlította! Ez nem más, mint a szabadulás és gyökeres változás archetípusa! A kollektív tudattalan archetípusainak szintjén!
Martin Buber, zsidó filozófus, azt hiszem, hogy a haszid történetekhez írott bevezetőjében írta, hogy a zsidóság titka, nem más, mint a képesség a nemzeti sorskorrekcióra. Ami szerinte, nem más, mint visszatérni az alapvető ősi mítoszokhoz, újjáélve azokat. Amik nem mások, mint a tudattalan nagy energiájú képei, melyek, önálló teremtő energiájuk révén, ontológiailag újjáalapozzák a közösség létét! Mert minden válság alapvetően szellemi válság, amit csak ontológiai, új alapvetéssel lehet megoldani. Ez a Szináji kinyilatkoztatás Mózes révén. Csak oda igazi próféta kell, és nem Orbán, aki csak annak teteti magát, mert a nemzeti próféta archetípusától dominált, ami mindig rombolást hoz! Az ázsiás, nyilazós, huszáros maskarásdiknak, meg semmi köze a sorskorrekcióhoz, amiről Buber beszél! Az csak külső, ami csak majmoláson alapszik, mint minden, szellemtől kiürült forma esetében!
Hogy a magyarság mindig miért állt, és áll a rossz oldalon, a Putyint utánzó, Orbán-kisdiktátor esetében?! Nem vagyok Európa hívő, de most tényleg nem kéne, Putyin oldalán állni, Európával szemben, ezt kéri a bölcsesség!
Azt hiszem, hogy a nemzeti kollektív tudattalan szintjén keresendő, hogy miért álltunk állandóan rossz oldalon, ahogy Magyari Nándor László, blogbejegyzésében, nagyon helyesen megjegyzi, hogy nem működnek a történelmi nehéz helyzeteinkben az ösztönök! Mert, amikor befuccsol minden ráció, segítség csak a rációt meghaladó szintről jöhet. És ez miért nem működik?! Alapvető a személy és közösség esetében, egyaránt a tudat és tudattalan harmóniája, ami ma katasztrofális és itt kezdődik minden baj, mert a ma emberének tudata, képtelen felfogni, a kollektív tudattalan, rációt meghaladó figyelmeztetéseit, nem érnek fel a tudatba!
André Scrima ortodox szerzetes, összehasonlító vallástörténész írja, hogy a vallás csere, komoly következményekkel járhat. A közösség, úgymond, elveszítheti lelkét, létének belső, szellemi alapját! A magyarság esetében sajnos szerintem ez történt a kereszténység felvételekor, amit soha nem tudatosított, ezért nem is tudott orvosolni, amit a tudattalan eszközei nélkül, csak a tudat képtelen helyrehozni, és a következményekkel sem tud mit kezdeni! A kereszténység felvételekor történt egy nagy törés a magyarság szellemi szférájában, a tudata és tudattalanja között, tudattalanjában, lelkében, mert a kereszténység felvételével, elveszítette lelkét!
Rövidzárlatos lett a kommunikáció a közösség tudata és kollektív tudattalanja között, és ezért képtelen fogadni a tudat, az ösztönök tanácsát. Ezért jellemzi történelmünket, egy fajta görcsös makacsság, egy önpusztító barbár, csak azért is hősködés, ami megnyilvánul  a Kárpátia együttes énekeiben is, ami szembehelyezkedés, a kollektív tudattalan, szellemi-vitális energiáival. Így a nemzeti létünket, egy hamis, önpusztító képre építettük, a hős, aki van értelme, nincsen, valami görcsös makacsságból kifolyóan, csak azért is elesik  a csatában. Így lett, Görgey a kitűnő hadvezér áruló! Itt csak a fegyverletétel tényére gondoltam! Nemzeti létünk alapja, az önpusztító hős, hamis ideálja lett! Ez nem más, mint a tudat és tudattalan közötti, kommunikáció deficit miatt, a tudattalan teremtő energiái helyett, a tudattalan pusztító energiáitól dominálva lenni!