2010. október 11., hétfő

Vallásos anarchizmus - Európaiság, melyből hiányzik a Vertikális

Az európaiság, sajnos üres jelszó. Az igazolás egyszerű: ha az európaiság létezne, akkor magasabb rendű céljai lennének nyugatnak velünk, nem csak gazdaságiak.

Európaiság az egyetemességet kellene, hogy jelentse. De ahol a gondolkodásból, az életből, még a vallásiból is hiányzok a vertikalitás, ott az európaiság pusztán politikai jelszó. Nem hittem a kommunizmus meséit sem a demokráciáét sem hiszem. A demokrácia is a hatalomról szól.

Sajnos a "vörös iszap" - itt nem a komcsikra gondolok - a világot fenyegeti.

A középkor misztikusai még egyetemesek voltak. Őket már a katolikus egyházban is kevesen értik, igazán. Keleten értik, többen. Vannak katolikus szerzetesek, kik keleten értik meg saját misztikájukat. Ennyire érthetetlen, ami egyetemes nálunk, Európában. Kelet jobban ért bennünket, mint mi magunkat. Ha kelet érti a középkori misztikusainkat,a akkor valami egyetemes van bennük.

Igen az európaiság érték, de azok az értékek már ismeretlenek, nagyon kevesek számára ismeretek.

Vannak zöldek, de már a fák nem szentek. Itt van a baj. Nem arra a szentre gondolok, miket egyházak, papok, vagy divatos spiritualitások közvetítenek. Arra a szentre gondolok, mely magával ragad. Erre sok idő kell. Vagyis nem is szabad ismerni az idő fogalmát. Mert az idő deszakralizál. Ahol nincsen idő, ott csoportos meditációs technikák, tréningek részesítenek műspiritualitásba. A technika mindig kijelöli, hogy hova kell megérkezz. Az igazi szellemi vándor elindul, ő sem tudja hova. Lehet, hogy visszatér oda, ahova elindult.

Most már csak turizmus van, nem ismerik a vándorlást. Ahol jelszavak, technikák irányítanak, ott mindent lehet előre tudni. Az élet izgalma és gyönyörűsége a kiszámíthatatlanban, az előre nem láthatóban van, az Ismeretlenben van, ami a Transzcendens maga. Az európaiság nem egyéb, mint technika és jelszó, minden előre tudott.

A horizontálisban tudható, ismerhető minden előre, mert ott minden látható. Az életnek nagyszerűséget, a csodálatost az ismeretlen adja, mi soha ki nem ismerhető. Ez előtt az ismeretlen előtt, egy idő után csak hallgatsz, vársz, hogy meglepjen valami, olyan, mi aztán tova is suhan. Nem keresed, jön magától. De ne akard visszatartani, mert elvész a varázs. Rabul ejt és ami rabul ejt, az börtönöd lesz, ami börtön az kényszer és a kényszernek nincsen varázsa. Ez az ismeretlen a vertikális, mi savát, borsát adja az életnek, ez hiányzik az Európaiság életéből.

Az európaiság jelszavai: tolerancia, multikulti, emberi jogok, sokszínűség, hipnotikus jelszavak. Minden amiből hiányzik a vertikális, csak hipnotizál, elvarázsol. Európa, meg a világ, önmaga varázslatának börtönében él. Sajnos ezen a régi misztikus értékek sem tudnak már segíteni, lehet, hogy ezek is a varázslat fátylát szövik.

Régen, még a rab örvendet, ha a cellája ablakán látt az Eget, azt ami fenn van. A modern ember, a boldog rab, már nem kíváncsi az égre, pedig nem kell cella ablakon nézze és még sem érdekli.

Egy dolog segítene, elindulás az ismeretlenben, várakozás az Ismeretlenre, minden eddigi misztikus tudást, vagy bármilyen vallási, metafizikus, vagy egyéb tudást elvetve. A két tenyered legyen a könyved, amiből olvasol, de ha az is eltakarja az Ismeretlent előled csukd össze.

A Vertikális csak akkor mutatja meg igazán létét, ha nem áll utjába sem vallás, sem misztika, sem metafizika, amikor nem áll utjába semmiféle tudás.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

1 megjegyzés:

  1. Hát persze! - Amikor szabadon és gátlástalanul gonoszkodhat, anélkül, hogy felelősségre vonható lenne! Ez az büdöském, ez az besúgókám! Feltaláltad az anarchizmus vízszintes gerincességét, vagyis a tyúkszarban a fehérséget!

    Tíz éven át éltem komoly családi, vagy akárcsak házastársi veszekedések nélkül is, abban a gyümölcsöző házasságban, amelyből négy gyermekem született, miközben, amint utólag az kiderült, a szerencsétlen volt- feleségemet már a házasságunk első hónapjaiban azzal gyötört az anyja, hogy kapartassa el magzat korukban az elsőtől kezdve az összes gyermekünket. Majd azzal, hogy nem létezik az, hogy a feleségem boldog tud lenni egy nála 25 évvel idősebb férfi mellett és keressen magának szeretőt aki őt „igazán” boldoggá tudja tenni. És a végén azzal zsarolta, hogy megmondja nekem azt, hogy a házasságkötésünk előtt, a feleségem, az anyja könyörgése hatására, nem mondta meg az édesapjának azt, hogy biológiailag nem ő az apja, hanem valaki más, mert az anyja terhes volt vele jóval azelőtt, hogy először ők ketten (Mármint Emőnek az apja és az anyja) szeretkeztek. Szerintem, csodával határos, hogy Emő ilyen vészterhes családi háttéri körülmények és lelki között is tíz éven át bírta, és csak azt követően költözött vissza az őt tíz éven át csábítgató anyjához, hogy annak a házastársi hűség alól „felszabadító” szövetkezései hatására, csakugyan meg engedte magának azt a luxust, hogy hónapokig tartó titkos internetes kommunikáción keresztül, egyoldalúan szerelmes legyen. De ez már nem ide tartozik. Az viszont igen, hogy ilyen, általam egyáltalán nem ismert háttéri hatások és ellenséges körülmények között is, tíz évig éltem – általam végül is, végig boldognak érzékelt, és messze menően gyümölcsöző – házasságban, amire jön ez az antikrisztusi elméleteket hirdető „teológus”, akit csak egy kemény tudatmódosító gyógyszereken élő, gyermektelen nő képes elviselni, és azt állítja, hogy velem egy nő sem volt képes komoly kapcsolatban élni! – És, hogy persze, és főként, ez a Puli által adu ászként kivágott ”TÉNY” azt is jelenti szerinte természetesen, hogy az én tulajdonképpen egy sarlatán asztrológus vagyok. És még fel is szólít ez a Júdás, hogy fogjak neki ilyen általa kivágott komoly érvek ellen védekezni! Majd röhög, és vigyorogva hirdeti, hogy ő milyen jól szórakozik a nyomorúságomon, mivel a gyermekeim anyagi fenntartása érdekében ezeket a magyarázkodásokat kénytelen vagyok megtenni. Hiszen a rendelőim nem Erdélyből származnak, hanem külföldről, mivel az Erdélyiek úgy képzelik, hogy a közülük valók nem lehetnek jó asztrológusok, hanem csakis a Magyarországiak, de főként a Budapestiek. A külföldi potenciális rendelők viszont elolvasván a Puli rágalmainak csak az első mondatait, belőle sem kérnek, de belőlem sem.
    – És ő akinek nincs semmi felelőssége és gondja, mert sem gyermeke, sem anyagi keresetet biztosító munkája nincsen, mert egyelőre az őseitől örökölt földekért kapott pénzből él, fölényesen mosolyog és ugrat, most már végre nyíltan is, nem csak a hátam mögött, mint szekus besúgó korában.

    Persze, hogy élvezi ez a, Nagy Attilának (Puli) nevezett, volt szekus besúgó – ... Bizonyára a besúgásait is ugyanúgy élvezte! – azt, hogy engem a gyermekeimmel szembeni gazdasági felelősségem miatt, magyarázkodó védekezésre kényszeritett, az által, hogy a színes hazudozásain és a vastag valóság ferdítésein – a történetek Pulisan sajátos átírásain! – alapuló, nyilvános rágalmakat jelentet meg rólam szerte az interneten. Hiszen ennek a steril férfinek, a mások mocskolásán kívül, nincs semmi más élvezetforrás az életében!

    - Éljenek hát, a Puli féle munkakerülő és felelősségkerülő, ősi vagyonokat tékozló, de az interneten mellbevágóan „érdekes” elméleteket hirdető vad-vigécek! És dögöljenek meg a hozzám hasonló sorsvállaló családapák! Sőt: azoknak a gyermekei is. Csak úgy..., a jó internetes szórakozás kedvéért.


    Lásd még: http://www.scribd.com/szilardk/d/62752670-Kozma-Szilard-Nagy-Puli-Attila-sarlatanozasa-hatekony-kovetkezmenyei

    VálaszTörlés