2013. május 16., csütörtök

Pszeudo-zen történetek - A lélek élete

Pszeudo-zen történet - A hegyre nyitott ablaknál könyvet olvasni

Titok Tóni a kunyhójuk nyitott ablakában olvasott. Az ablak egy nagy, magas hegyre nézett.
A Mester, a ház előtt lévő cserefa alatt üldögélt. Egy idő után beszólt Tóninak:

- Tóni, aki a nyitott ablaknál olvas, mi a hegyre néz, rosszul teszi, mert nem látja a hegyet. Ki nem látja a hegyet, az a könyvet sem látja, mit olvas, mert a könyv alapja a hegy.



Pszeudo-zen történet - A lélek élete


Csendesen üldögéltek az alkonyatban a Mester és Titok Tóni a folyó parton. Már régóta hallgattak. Végül a Mester törte meg a csendet.
- A lélek élete a folyó élete. A folyó nem óvatoskodik, hogy hol kell folynia és hol nem, csak folyik - mondta a Mester.


Pszeudo-zen történet - A kapun belül van

A Mester és Titok Tóni, már Nap-kelte előtt keltek, mert a Mester nagyon szerette a Nap-keltét.
A Mester annyira belemerült a Nap-keltébe, hogy észre sem vette, hogy Tóni már egy ideje a kapu kizárásával kínlódik. Akkor lett figyelmes, mikor Tóni már nagyon hangosan szitkozódott.

A Mester a következővel nyugtatta Tónit:

- Ami neked fontos az a kapun belül van!

Aztán egy mozdulattal kinyitotta Tóninak a kaput.


Pszeudo-zen történet - Ki vágja zsebre?

A Mester és Titok Tóni szaporán, de nem nagyon sietve mentek fel a hegyre. El szerették volna érni a napszentültét a hegycsúcson. Ennek ellenére a következőt kérdezte Tónitól a Mester:
- Tóni, ha te vagy a hegy és felérsz a hegy csúcsára, akkor te vágtad zsebre a hegyet, vagy a hegy vágott téged zsebre?!


Pszeudo-zen történet - Megvilágosodás csukott szemmel

Csendes nyári délután volt. A Mester és Titok Tóni a kertjükben heverésztek a nagy cserefa alatt. Tóni a Bibliát böngészte. A Mester a kakasukat nézte, ahogy a közelében lévő tyúkot hívta, mert talált egy ízletes falatot.

Egy idő után Tónit elnyomta az álom. Előre billent. A Biblia összecsukódott és Tóni önkéntelenül ráhajtotta fejét, mint egy párnára. Amikor felébredt, nagyon meglepődött, mert vele ilyen nem szokott történni. A Mester nagyon derült ezen és a következőt mondta:

- Te Tóni, így lehet a leghamarabb megvilágosodni, ha csukott szemmel olvasol, csukott könyvet és közben alszol.


Pszeudo-zen történet - Titok Tóni tévét szeretne

Titok Tóni azzal állt elő a Mesternek, hogy tévét kellene vegyenek. Erre a Mester a következőt mondta.

- Tudod Tóni, hogy akkor veszünk mi tévét, amikor nem csak én nézem őket, hanem ők is fognak nézni engem, de úgy, ahogy én nézem őket.


Pszeudo-zen történet - Az Új Kinyilatkoztatás

A Mester és Titok Tóni, lassan baktattak fel Mező-havasra. Egy idő után sűrű felhőben haladtak, alig láttak valamit, de a Mester biztosan haladt felfele, Tóni meg utána. Hirtelen, mintha egy nagy árny haladt volna el mellettük. Tóni ijedten kérdezte, mi lehetett.

- Medve! - válaszolta a Mester.

- Milyen szerencsénk volt, hogy nem mentünk szembe. - mondta Tóni.


- Aki jó viszonyba van a benne élő medvével az ösztönösen kikerüli! - mondta a Mester.

A csúcshoz közeledve kimentek a felhőből. Szép napsütés volt. Némán bandukoltak egészen a csúcsig. Tóni szokatlanul izgatott volt. Végül fenn voltak Mező-havason. A Mester a távolban meglátott egy nagy, lapos sziklatömböt. Kiszemelték, hogy azon terítenek enni. Mikor odaértek egy nagy nyitott könyv volt rajta. A Mester a könyvbe lapozott melynek oldalaira nem volt írva semmi. Tóni meglepetten kérdezte:

- Mi ez?

- Az Új Kinyilatkoztatás - mondta a Mester.


Pszeudo-zen történet - Hogy méssz fel arra a hegyre?

A Mester és Titok Tóni lassan bandukoltak fel a hegyre. Lassúságuk ellenére, mégis elfáradtak, és megálltak egy kis pihenőre. Pihenés közben a Mester megkérdezte Tónit:- Te Tóni, hogy méssz fel arra a hegyre, mely Ég és Föld között lebeg?!


Pszeudo-zen történet - Ha gazdag vagy misztikus tudásban


A Mester és Titok Tóni lassan bandukoltak az úton. Tóni, saját misztikus ismereteinek gazdagságával akarta elkápráztatni a Mestert. Miután a Mester megunta Tóni szövegét a következőket mondta:


- Ha túl gazdag vagy, misztikus ismeretekben, vegyél egy bicskát, menj a folyóhoz, vágjál egy fűzfaágat, és azt faricskáld kedved szerint.



Pszeudo-zen történet - Csak ketten vagytok

Vastag, őszi köd volt. A Mester és Titok Tóni csendben bandukoltak fel a hegyre. Fenn sütött a Nap. Hosszú hallgatás után megszólalt a Mester:

- A hegyre menet csak ketten vagytok, a Hegy és Te. Ez az igazi szabadság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése