2012. október 24., szerda

Pszeudo-zen mondások és tanítások - A hit forrása a bizalom a VAN-ban

A hitet nem előregyártott fogalmak, rendszerek szülik. A hit forrása a bizalom a VAN-ba. Ha a VAN-ra bízod magad, ráhagyatkozol, a VAN kinyilvánítja önmagát, ez a kinyilatkoztatás. A kinyilatkoztatás forrása a VAN-ba, a LÉT-be vetett bizalom, a ráhagyatkozás. A hitet a várakozás szüli, nem lehet tanítani, nem lehet átadni - a VAN-ban, LÉT-ben várakozás - benne lenni csak bizalommal, ráhagyatkozva lehet. Az ember önmagán kívül van, ha nem bízik önmagában - az ember önmaga a VAN, a LÉT.

A hitet nem lehet létrehozni, azt maga a VAN, a LÉT szüli. A HIT VÉGÜL IS NEM VALAMINEK AZ ELFOGADÁSA, HANEM SZÜLETÉS, A VAN-BAN A LÉT-BEN SZÜLETÉS.

Az Ószövetség nagyjai előzetes tudás nélkül felismerték, hogy egy hely szent, megragadta, megérintette őket a szent. Nem tudták egy előzetes tudás alapján, hogy az Úr jelen VAN, hanem felismerték, így léptek kapcsolatba a szenttel. A HIT A BIZALOMBÓL SZÜLETŐ KAPCSOLAT AZ ÚRRAL, KI A BIZALOMBAN NYILVÁNUL MEG ÉS ÍGY SZÜLETIK A KAPCSOLAT. Az előzetes ismeret a bizalom hiánya, így a teológiai ismeretek az igazi hit akadályai. A hit nem az ember cselekménye, hanem az Istené. Előre gyártott vallásos hittel elébe menni a VAN, az Isten ajándékozta hitnek, hitetlenséget szül, vagyis rejtett ateizmus.

A VAN a Nihillel terhes. Át kell menned a Nihil küszöbén, de sokan azért nem mennek át, mert félnek, féltik énjüket, és ellene előregyártott hittel védekeznek, a hit csak mankó a meg nem élt élethez. A hithez le kell tenni az előre gyártott vallási mankókat és el kell indulni Ábrahám módjára az ismeretlenben, mer az Isten az ismeretlenben lakik. Az ismeretlen mindenkit félelemmel tölt el, ezért az emberek nagy része a környezetétől kölcsön kapott, vagyis használt ruhához hasonlatos hittel védekezik. A megélt élet a VAN-ban van, mely maga a VALÓSÁG, mely a Látható és Láthatatlan együttese. A Láthatatlan a Nihillel terhelt, a VALÓSÁG megélése a Nihil vállalása, ez maga az élet teljes megélése. Jób élete a Nihilen keresztül vezetett, a rothadás közepén, a szemétdombon a Nihillel találkozott, ezért nem vigasztalta semmi tan. A hit akkor születik, mikor minden előre gyártott hit-mankót eldobtál és vállalod az élet teljességéért a rothadás bűzét. Jézus erről mondta aki el meri veszíteni életét, vagyis a Nihil barátja tud lenni, hogy megérlelje. A magvető ide veti a jövő magját. Jézus a kereszten találkozott a Nihillel, "Uram-Uram, miért hagytál el engem?!" A kereszt magába foglalja a Létet és a Nem-Létet ezért vállalják csak kevesen. A hit a szemétdombon születik és nem a templomokban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése