2014. március 7., péntek

Zen jegyzet - A Lét, Létezés, mint esemény és annak figyelője

Az eseményre figyelni, nem más, mint jelen lenni az eseménynek. Jelen lenni, jelen-Lét, ahol az esemény és figyelő egyformán jelen-Lét, így vannak egyformán jelen egymásnak, hogy egymást megismerve egyesüljenek, egy Egészé.
A Lét folyama a maszkulin - feminin folytonos egyesülése, ebből származik a Lét-dinamika, a Létezés feszültsége, ami az egyesüléshez vezet, vagy széthulláshoz.
Az esemény és a figyelője, a férfi és a nő, akik egy házban laknak, a Lét házában. Egymást megismerve egyesülnek, mivel mindkettőben van a másikból. Általuk valósul meg a Lét-Egész. Aki megfigyel, az esemény is, mivel puszta figyelő jelenével, a Létnek, a Létezésnek adja át önmagát. Figyelmében a Lét, a Létezés, mint esemény aktiválódik, mint tavasszal a rügy a fán. Az esemény meg Látó, figyelő a magjában, akitől mi magunk leszünk megismerve, ha a két figyelő egyesül.
Az esemény és a figyelő, lényegében, egy kép, egy képben egyesülnek. A kép látható és láthatatlan, üres. Az üres a figyelő, az látható az esemény. Ezt a nagy horderejű képek egyesítik, rejtve, hogy manifesztálódva újra egyesüljenek. A nagy képek egyesítik a figyelőt és az eseményt, így jön létre az esemény és a figyelő szerves kapcsolata, mint a képi megismerés.
Figyelni nem hordoz más célt magában, mint megismerni. A megismerés, a két princípium, a maszkulin – feminin egyesülése, melyek a Lét alapvető teremtő princípiumai. Az eseményre figyelni, nem más, mint teremteni és vele egyesülve, megismerni. Mert, amit teremtünk, mindig csak utólag ismerjük meg. Az eleve ismertből létrehozni valamit, csak puszta utánzásra épülő gyártás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése