2010. augusztus 31., kedd

Vallásos anarchizmus - Tóásó Előd és a Vatikán

A Tóásó Előd ügyében, a Székely Hírmondónak adott interjúban azt nyilatkoztam, hogy Dénes Edittel, Előd nővérével a Pápa közbenjárását fogjuk kérni Előd ügyében. Az ötlet az enyém volt: a szándékom az volt, hogy segítsek; de volt egy másik rejtett szándékom is, hogy lássuk a szeret intézménye a Vatikán, “éllesben”, mit ér.

Sajnos nagyot kellett csalódnunk a szeretet intézményében. Edit leadta a Pápának címzett folyamodványt, Budapesten, az Apostoli Nunciatúrára. Azt nem tudom, hogy milyen választ kapott. De Dr. Tóth Tamás II. Titkár nekem adott válasza nagyon elgondolkodtató volt. Emailban a következőket írta nekem: imádkoznak Elődért; és remélik, hogy a magyar diplomácia mindent megtesz. Megdöbbentő, hogy a szeretet intézményénél hiányzik a nyíltság, Jézus állíttólagos követői semmit mondó szövegek mögé bújnak. Miért nem írta meg nyíltan, hogy az egyház tekintélye forog kockán – ez volt a fontos a farizeusoknak is, amit Jézus elítélt.

Telefonon felhívtam Oláh Dokos szovátai katolikus plébánost, Előd néhai plébánosát és kikértem a véleményét a folyamodvánnyal kapcsolatban. Igazi papias gőggel oktatott ki. A véleménye az volt, hogy először egy bíróságnak kell döntenie Előd ügyében, hogy bűnös vagy nem és ha kiderül, hogy nem bűnös csak akkor lehet, esetleg, folyamodni a Pápához. És ha bűnös, akkor rohadjon börtönben?!

Az egyházi intémény embere csak jót és rosszat ismer egymással szembe helyezve. Az emberi élet már nem érték ha tévedett?! Jézusnál még az volt: a bűnös élete is érték volt, annyira, hogy fontosabbnak tartotta, mint az igazat, erről árulkodnak példázatai az elveszett bárányról és a tékozló fiuról szóló példázatok. Csak a kereszténység számára, Jézus tanításának lényegét adó példázatok, a legkevésbé fontosak, az intézmény fontosabb.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése