2010. június 9., szerda

Székely nemzeti anarchizmus - A gazdasági válság szellemi háttere, vagyis amikor a só izét veszti

Széchenyi a hitelről, mint valami világmegváltó dologról írt. Maradinak látta Magyarországot, mert nem kapkodott a hitel után.

Erdély, a magyar nemesek által lenézett, maradi “oláh népe”, hogy felvásárolja a magyar nemesek elkótyavetyélésre szánt földjeit, ügyesen használta a hitelt – lásd az Albina bank.

A népi bölcsesség azt mondja: “addig nyújtózkodj, míg a takaród ér.” Azt tűzd ki célnak, mit saját erődből elérhetsz. A hitel, az anyagi képesség mesterséges felfokozása, mesterséges növekedés. Nem reális képesség, a képesség illúziója.

A hitel esetén ami képessé tesz, nem a tied, nem te érted el, hanem kívülről kapod. Amit kívülről kapsz, mivel nem igazán a tied, nem is igazán rendelkezel fölötte, nem vagy igazán ura, ezért könnyen kicsúszhatik a kezedből. 

De kiderül, hogy a hitel célja sem igazán a tiéd, kívülről, másoktól kapod, mások tűzik ki neked – szakértők. Mivel ez sem a tied, nem magad alkottad meg önmagadból, nem vagy ura.

Amiket nem magad alkotsz meg, önmagadból, legyenek azok célok, eszközök egyaránt, azok soha nem a tiédek, ami nem a tiéd, belső önmagadban azok csak illúziók, és soha nem vagy igazán azok ura, azok uralnak téged. Illúzióinkat nem mi uraljuk, hanem ők uralnak minket. A külső, minek nincsen belső megfelelője az könnyen az uralma alá hajthat.

Az ember a történelemben nagyon sokszor próbálkozott, hogy képességeit mesterségesen kiterjessze, megnyújtsa – erről szól a bibliai Bábel, Ikarosz legendája – de ez mindig tragédiával végződött. Az ember képességeinek mesterséges meghosszabbítása, hogy önmagát meghaladja, illúzió és tragédiához vezet.

Ami pusztán csak külső cél, és aminek nincsen belső megfelelője, az illúzió. Amikor az ember célja csak külső, akkor válik tragikus, önpusztító illúzió áldozatává – ez korunk, ez van a mai gazdasági válság mögött.

Az ember célja önmagában van és ott vannak az eszközök is. Az ember célja önmaga teljessége, amit már eleve magában hord.

Eckhart mester német misztikus szellemében azt is mondhatjuk, hogy az életnek nincsen semmi különösebb célja, értelme: az élet célja, értelme a Létezés maga.

Nem tudok nem összefüggést látni, Jézus azon mondása, hogy a só izét vesztheti és korunk között, amely már mesterségesen növeszt mindent növényt, állatot, és melyeknek nincsen már majdnem izük, sajátjuk, csak mesterségesen hozzáadott.

Nyugat a hitelnek nevezett illúzió áldozata lesz. Ezzel és az állandó újra befektetéssel gyorsította fel mesterségesen a történelmet, mely elpusztítja. Az illúziók pusztítóak. Nyugatot a saját illúziói pusztítják el.

Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése