2010. június 2., szerda

Magyar sorskérdések - Trianon oka a magyar felfuvalkodottság volt

A nemzeti ideológia nem megoldás a nemzet számára, mert nagyon mély szellemi, lelki válságban vagyunk mi magyarok, székelyek. Amit oknak látunk az csak következmény, mint Trianon. Nem kifogásolom a Trianon emléknapot a kettős állampolgárságot, csak van egy kis pótcselekvés íze - egy nemzet mely nem tudja nagyon rég feldolgozni szellemi, lelki válságát, ilyen, pusztán csak külső dolgokat lát megoldásoknak.

A nemzet válsága az ember válsága, a belső emberé. Az ember és a nemzet akkor van válságban ha a lélek belső tartalmai közvetlenül nem megéltek. A nemzeti identitás válsága a belső emberi identitás válságával kezdődik. Ahol az ember nem éli önön központját, ott nincsen nemzeti identitás. A nemzeti identitás nem csak racionálisan tudott ismeretek, kultúra, összege, hanem megélt belső valóság. A nemzeti identitás belül megélt kép valóság, amit vallási kultúraként kifejezünk. Ezt vallásos élményként éljük meg - de nem intézményes egyháziként.

Belső önmagunk megélését mondhatjuk teljességélménynek is, ami a transzcendensben gyökerezik - tehát a nemzeti identitás transzcendens élmény is. A nemzeti a Láthatóhoz és a Láthatatlanhoz egyaránt kötött. Erről a nemzeti ideológiák megfeledkeznek.

A nemzeti ideológia megfeledkezik arról is, hogy a nemzeti kultúra alapját képező képek, először is egyetemesek és csak sajátosságukban nemzetiek. A nemzeti alapja, mondhatjuk, hogy nem a nemzeti hanem az egyetemes. A nemzeti ideológiák ezt nem veszik figyelembe, bezárkóznak a nemzetibe, felcserélik a sorrendet.

A lélek nagy képei, ha megéljük éltető energia források. A nemzeti válságunk itt kezdődik, hogy a képek nem megéltek, ezért nagyon kicsi a nemzet energia szintje - minden válság egyik fő oka ez. Nem elég a nemzetit pusztán az öntudat, a racionalitás szintjén megélni, mert annak belső lelkinek is kell lenni, mint Isten országának. Nagy-Magyarország oda lett, mert nem volt egy szellemi, lelki, belső haza is - csak egy nemzeti felfuvalkodottság volt. A Trianoni veszteséget ilyen szempontból is kell nézni. Trianon a nemzeti felfuvalkodottság katasztrófája volt és a róla való megemlékezések sokszor nem a nemzeti önvizsgálatot teszik lehetővé, hanem tovább éltetik azt a gondolkodást mi Trianonhoz vezetett.

A nagyhatalmak, bárhogy szidjuk őket, csak beleraktak abba a sírba mit a magyarság ásott magának. A sír nincsen még befödve, van lehetőség a nemzeti feltámadásra, de ne feledjük, hogy a sír körül ott van a föld is, mivel a sírt belehet temetni. Még mindig két út van előttünk. De a magyar feltámadás jeleit nem látom.

Ahol meg a feltámadás a magyar apokalipszis jelei nem látszanak, ott felelőtlenség a nemzetet Páter Pió meg a Dalai láma jóslataival hitegetni, hogy a magyar rendkívüli náció és világmegváltó szellemi szerep vár rá.

Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése