2010. június 14., hétfő

Magyar sorskérdések - Ady és Trianon

Nem divat már szellemi értelemben nemzetben gondolkodni, mint tette Ady, Illyés. A nemzeti gondolatra a néhai nagyjaink nem tudnak hatással lenni, mert olyanoknak kell hallatszodjon a hangja, akik puszta átmeneti emberkék, mint Orbán, Vona, Morvai.

A haza gondolata már nem vertikális, “Haza a magasban”, mint Illyésnél, hanem csak horizontális, a mindennapok politikájának szintjén.

A vertikális haza gondolata összeköti a mélységet és a magasságot. Így egy képben látszik a mélység, a problémák gyökere, és a magasság ahova fel kell emelkedni, a szellem erejével.

Ady előre látta Trianont és annak gyökereit is látta. Itt érdekességként jegyzem meg, hogy Sigmund Freud is előre látta, a következőket mondta: “A magyarok nem hiszik, de országukat szét fogják szedni”. A Trianonhoz vezető egyik út az volt, hogy akiknek ezt kellett volna hinniük, nem hitték.

Trianon igazságtalan volt, ez tény. De csak ezt hangsúlyozni, botorság, mert az ilyen szemlélet nem hagyja látni az igazi okokat, hogy miért volt igazságtalan. A szélsőjobbos propaganda jeleskedik abban, hogy a trianoni igazságtalanságról beszél, egyoldalúan, okok nélkül, vagy az okokat csak a nagyhatalmi érdekekben látja.

Baj, amikor egy nemzet nem a nagyjai szemével látja történelmét, hanem kistilű felkapaszkodottak, Vona, Orbán, Morvai mondják meg, hogy mit kell gondolni a nemzetről és annak tragédiáiról. És a baj nem nagyobb, mint, hogy a felkapaszkodottak újabb tragédiákba viszik a nemzetet. Tegyük egymás mellé Ady írásait és Orbán beszédeit, nem tudom, hogy ír-e, és rögtön kitűnik a különbség.

Ady publicisztikáját olvasva, a nemzetiségek, de leginkább a román propaganda nyugati mozgásáról, nyugat igazságtalansága teljesen más megvilágításba kerül, ami a gyökereket illeti. Nyugat igazságtalanságára a magyarsággal szemben, Ady publicisztikájában találunk magyarázatot.

Nekünk magyaroknak olyan egyértelmű, világos, hogy nekünk volt igazunk Trianonban. És csodálkozunk, hogy nyugat politikusai nem így látták. Olyan egyértelmű volt, már akkor is, hogy többségében magyar területek kerülnek idegen fennhatóság alá. Hát azt a nagyhatalmak, hogy nem látták?!

Mi magyarok azt hisszük, hogy létezik egy önmagában lévő igazság, igazságszolgáltatás, mi nekünk kijár, a nélkül, hogy tennénk érte valamit. Ady nem így látta Párizsból, hogy valmi kijárna nekünk. Ő úgy látta, hogy a nyugatiakat a nemzetiségek keményen megdolgozták, keményen lobbiztak. Főleg a románok voltak sikeresek, mert Ady azt látta Párizsból, hogy nyugat Romániáért lelkesedik. És ameddig a nemzetiségek lobbiztak nyugaton, addig a magyar urak pöffeszkedtek úri gőgjükben, és ahogy Freud írta nem hitték, vagyis nem hittek azon keveseknek, mint Ady akik előre látták Trianont. Nem hittek Gróf Mikó Imrének, ki már a XIX. sz. Második felében látta a román veszélyt. De ha megnézzük Jókai publicisztikáját még ő is nagyon bölcs volt a román kérdésben.

Nem létezett és nem fog létezni az a társadalmi berendezkedés, ahol ingyen adják az igazságot. Az igazságért meg kell küzdeni, harc árán adják – legális harc árán. Trianon egyik oka, a nagyhatalmak igazságtalanságának egyik oka, hogy a magyar vezető réteg nem harcolt eléggé, hogy neki legyen igaza. Nem harcoltunk eléggé igazunkért. Ellensúlyozni kellett volna a kisebbségek propagandáját.

Igaz, először is azzal kellett volna kezdeni, hogy tanulni a Kossuthék elkövette hibákból a forradalom alkalmával a nemzetiségekkel szemben.

Természetesen sokan a nemzeti magyarok közül a nyugatiak szemére vetik, hogy érdekeiket nézték. De hát Istenem ki az a barom, aki érdekei ellen cselekszik. Kossuthék nem kizárólagosan magyar nemzeti érdekeket néztek, a kisebbségiek ellenében?! A történelemtől ne kérjük számon azt amivel mi is adósai vagyunk a történelemnek.

A Trianoni tragédia, mert az volt, inkább a magyar önvizsgálatra kéne alkalmat adjon és nem egyoldalú vádaskodásra, sebnyalogatásra. Mert ha nem dolgozzuk fel a néhai tragédiák okait, azok újabbak forrásai lesznek.

És a másik ami nagyon fontos, hogy a nemzet szellemi életét arra a szintre kéne felemelni, vagy még magasabbra, amit Ady, Illyés Gyula képviselt. Csak így lehet megállítani, hogy olyan kisstílű felkapaszkodottak határozzuk meg a nemzeti gondolkodást, lezüllesztve a mindennapi politika szintjére, mint Vona, Orbán, Morvai.

A nemzet szellem és nem politika. Nemzetrombolás, amit a Jobbik és Orbánék tesznek, hogy a nemzeti gondolatot kisajátították maguknak, lezüllesztve a mindennapi politika szintjére.

A vertikális haza, ahol a mélység és a magasság együtt él az az igazi haza. Ahol csak a horizontális, fizikai hazáról gondoskodnak, és a vertikálisról megfeledkeznek, ott a nemzet elveszítheti a fizikait is, megszűnhet létezni.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése