2013. július 26., péntek

Kökösi reflexiók - A kökösi állomásnál árúló kürtősárús, az illyefavi Tibi, törvényszegései, aki a cigaretta koldust üldözi

Az illyefalvi kürtőskalács árust, Tibit, aki Kökösben a vasúti megállóval szemben árul, a Brassó – Bákói európai út szélén, az alábbi kép az ő árudája, nagyon zavarja az ott kéregető cigaretta koldus, és mindenáron el akarják hajtani. Tibi oda kiabál a kocsikhoz, hogy ne adjanak cigarettát neki. A felesége, ma azzal fenyegette meg, hogy rendőrséget hív rá, hogy koldulja a cigarettát. Amúgy már a rendőrségre is jelentette Tibi! Az egész miért?! Mert túl sokat lát ott?! Látja az ők törvénytelenségeiket, látja komaasszonyuk, Kati feketézését, a maffiózus tevékenységből származó cigivel és szesszel?! Ugye, őt nem jelentik fel, rá nem hívják a rendőrséget, nem fenyegetik rendőrséggel, nem zavarják el a kuncsaftjait. Ők fenyegetőznek, akik maguk sem tartják be a törvényeket, akiknél kérdés a krumplit, ami a fotón látható, törvényesen árulják-e? Igaz, termelői igazolást, nem nehéz egy kis csúszóért szerezni, és akkor egyből törvényes. Lehet, ezt történhetett a gyanú szerint Tibiéknél, mert eleinte egy kicsit dugták forma.




Nekem, már annak idején feltűnt, amikor Szentivánból vettük, az útszéli árustól, a házi kenyeret, hogy a kürtősárulás körül, biza sok rendellenesség mehet végbe, mert például sehol nincsen garantálva a súly. Ez alól meg, az úgynevezett hagyományos termék sem ment fel. Amikor vettük a kenyeret, kérdeztem a súlyát. A tulajdonos maga mondta, három kiló. Otthon, vagyis egy üzletben, hivatalos mérlegen megmérettük. És mi derült ki, csekély 750 gr. hiányzott. Ezt rengetegnek találtam. Tehát fennáll a gyanúja, hogy a vevőt, a hagyomány ürügyén, komolyan átverik. Ez haszon az eladónak! De nincsen az a törvénytelenség Romániában, aminek ne lennének haszonélvezői a gyártókat, és kereskedőket ellenőrző hivatalok körében. Tehát nekem az a gyanúm, hogy nyugodtan beszélhetünk a „kürtős maffiájáról” Kovászna megyében, Kököstől Szentivánlaborfalváig. Már maga kérdés az is, hogy miért épp Szentivánlaborfalván kezdett virágozni a székely hagyomány?! A magyarázat, az ott lévő nagy malom. Ez is gyanúra ad okot, hogy valakik ezen megint nyertek, tisztességtelenül!

Hogy én nem beszélek a levegőbe, bizonyítja az is, hogy feljelentettem őket, mármint a Kökösnél áruló illyefalvi Tibit, a képen az ő árudája látható, a fogyasztóvédelemnél, a legea 650/2002 Art. 2. litera c. alapján, mely előírja a vásárló jogát a korrekt információhoz az árúval kapcsolatban, hogy nem tartják be  a törvényt. Az intézmény alábbi válasza, nekem adott igazat! De itt is, valami fura dolog történt. Ha igaz, amit egy ott lakó mondott, akkor értesítve voltak, mert a fecnik a gramokkal, ki voltak téve, fel voltak készülve. Igaz arra is rá lehet kérdezni akkor ki hazudik, aki mondta vagy az intézmény. Tibinél rövid volt az ellenőrzés, a mellettük lévő árusoknál, Annamariéknál, vagy két óra, ha igaz, amit az elbeszélő mond! Tehát meglehet, hogy „maffia” van a hátuk mögött. Ezért is lehet nyugodtan beszélni, a „kürtős maffiájáról”!






Na, de ez, csak az egyik! Továbbá kérdés, hogy olyan közel ki lehet-e pakolni az árút az úthoz, törvényes-e?! A fészbukon, megkérdeztem a közúti rendőrséget, hogy ez törvényes-e, mellékelve a képet. Mert van egy gyakorlati oldala a kérdésnek, hogy a járda szerepét betöltő részt, az út és házak között, keresztben teljesen elfoglalják. Nem kaptam választ. Ez többet mond minden válasznál! És ne feledjük a törvénytelenségeknek vannak haszonélvezői!
Továbbá kérdés, hogy az út melletti sütés, egy eléggé szennyezett környezetben, megint törvényese, ha az egészséget nézzük. Mert az a tábla, ami a sütő masinára, elől van szerelve, nem sokat ér! Ez a látszat intézkedés, pedig elárulja, hogy biza szennyezett környezetről van szó! Eddigi nyarakon, míg a Natura park felé vezető út nem volt leaszfaltozva, a kocsiktól felkavart por, belepte a kürtős sütőt. Ebből a szempontból, úgy nézett ki nem felel meg az EU-s szabályoknak és be lesznek tiltva. Természetesen, lehet érvelni azzal, hogy sok embernek munkahely. De ez nem igazolja, hogy ez ugyanakkor sok embernek, törvénytelen hasznot tesz lehetővé!
Kérdés, hogy a kacsalábon forgó vár, vagyis a kerekes utánfutó, a hely, amit használnak Tibiék, a képen látható, nem számít-e rögtönzöttnek, mert akkor a fenti törvény, 9. cikkelyének, c.) pontja értelmében, a hely ahol árulnak nem lehet improvizált?! Természetes, ha ez igaz, akkor törvénytelenül kaptak volna engedélyt az út mellett árulni?!
Kökösben a szegény ember is köteles a szerződésre a szemetet elhordó Tega vállalattal, de nem arra utal, hogy az illyefalvi Tibikének lenne szerződése, mert a maradék szenet, ami a sütésből marad, a vasúton túlra önti, ahogy az alábbi fénykép igazolja!


Vajon ehhez mit szólnának a környezetvédelemnél?! Ide jött, Illyefalváról, környezetet szennyezni, a járdát elfoglalni, egy jó néhány törvénytelenséget elkövetni, és még neki áll fennebb! Kérdés, ki adott neki olyan nagy lábat, mert annak haszna is van belőle, még hozza törvénytelen!
A többszörös törvényszegő, üldözi az állomásnál a cigaretta koldust, jelenti a rendőrségnek. Szövetkezik más kökösi feljelentőkkel a feljelentésben, Bordás Sándorral a tatar mesterrel, aki, amikor lelkész voltam, képtelen volt, rendesen egy hidrofort megjavítani, mindig csak megtatarozta, Kőrös Mihállyal, akinek a felesége kocsmárosként, Virág Feri szerint, csalta a falut a decikkel. Érdekes, hogy a kökösi feljelentői a „koldusnak”, koldulásért, nem látják, hogy Tibi itt szemetel, szennyezi a környezetet, csak, hogy a „koldus” a falu szégyene az átmenő idegenek előtt. De ugye az nem probléma, Bordásnak, Kőrösnek, ez utóbbinak a felesége sem volt tisztességesebb, hogy a Tibi törvénytelenségei nyomán, valakik törvénytelen haszonra tesznek szert, az nem törvénytelenség, az nem szégyen Kökösben, csak a „koldulás”!!!
Ezeknek a „koldulás” a törvénytelenség, de Kati feketézése, a csempészetből származó cigivel, meg a ki tudja honnani szesszel, nem törvénytelenség, nem jelentik. Kati nem szégyene a falúnak, akiből hasznuk van! Na, itt kezdődik a jelentők aljassága!
Tibi szeretné uralni, tisztességtelen konkurenciával, az állomási kürtős eladást. Mert tőlük nem messze, pár lépésre, egy ott lakó kökösi család is próbálkozik a kürtősből némi jövedelemre szert tenni. Azzal kezdte, hogy a képen látható magas állványt megcsináltatta, hogy a Kézdi felől jövők elől eltakarja. Ezzel sem elégedett meg, hanem nyomult a kocsikból kiszálló vevők elé, hogy elhalássza Annamariék elől őket. Vagy, ha valaki oda akart menni kenyérért, akkor mondta, hogy hozza menjenek, mert nála frissebb van. Mindennek a teteje, ha igaz a Laurától származó információ, feljelentette őket valamivel. Ő jelentget, aki környeztet szennyez Kökösben, törvénytelenül üríti a szabadba a szemetét, az elhasznált szenet, aki maga sem tartja be a törvényeket. Aki a feketéző komaasszonya vevőit nem látja, nem jelenti Katit, de a konkurenciát igen! Ilyet csak az tesz, aki mögött a maffia áll!!! Tehát maffiózus alapokon árul!!!
Ha Bordás Sándor, Kőrös Mihály, annyira aggódik Kökösért, azon a címen, hogy a „koldus” szégyent hoz a falúra, akkor a falú érdekét miért nem látják Annamariék esetében is. A helybeli érdekét miért nem tekintik a falú érdekének, az idegennel szemben, hogy egy idegen elnyomja őket, tisztességtelen konkurenciát folytat velük szemben, ha esetleg csak erkölcsileg is! Ugye, Tibi megteheti, mert a maffiára támaszkodik!
Akkor nem kérdés ugye, hogy a cigarettakoldust miért kell megfélemlíteni, jelentgetéssel, kiabálással, mert túl sokat lát, és ez kényelmetlen, nem csak nekik, hanem akik utánuk is részesednek a haszonból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése