2012. november 30., péntek

Zen publicisztika - A politika a személytelenség kegyetlen játéka, mely szellemileg gyilkol embereket


A manipuláció mindig leszűkíti a kérdést. A kérdés annyi, hogy akkor "kire adjam a szavazatomat"?! Beszűkít, bezár, a kérdés szimplifikáló valóságába. Ez a kérdés az ő területe, tehát oda kényszerít be, ahol tudja, hogy csak az ő igaza érvényesülhet, vagyis a kérdésben benne van, rejtetten, a válasza is.
Ezt a konkréttal teszi, mert tudja, csak azzal tud neked zárt valóságot teremteni, ahol ő az úr, mert a konkrétat eleve úgy állította össze, hogy az ő igazát tartalmazza. A konkrét a legveszélyesebb manipulációs eszköz, mert az eleve úgy építik fel, hogy csak az építőnek lehet igaza.
De végül is mi a probléma? A konkrétban nincsen jelen maga az ember, egyszerűen nem lehet jelen, mert az ember nem fér bele a konkrétba, mert több mint a konkrét, szellem, melynek nem lehet szava a konkrét börtönében, ki van zárva belől, pedig a kérdésre a választ ő tudná megadni, azt a választ, amit a konkrét egyoldalúsága eleve ignorál.
A probléma az, hogy kire adjam a szavazatomat, nem az embernek szól, hanem a személytelen konkrétnak. A konkréttal a személytelenség operál. A személytelenség játékába belemenni, szellemi öngyilkosság. A politika a személytelenség kegyetlen játéka, mely szellemileg gyilkol embereket. Ezért nem kérdés, hogy kire adjam a szavazatomat, mert nem adom senkire, mert nem veszek részt a szellemi öngyilkosság politikai játékában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése