2012. május 5., szombat

Székely nemzeti anarchizmus - Kányádi Sándor költő, minek nincsen tudatában


A nemzetre nézve a legnagyobb veszély, ha valaki nem tudja, mit beszél, vagy nem tudja, mit akar. A politikai szónoklat alapja, hogy az ember ne tudja, mit beszél. Ez még súlyosabb, ha nincsen tudatában, még annak sem, hogy szónoklata, megnyilatkozása politika. Ekkor kétszeresen nem tudja, mit beszél.
Ez történt Kányádi Sándor költő esetében, ki azt az aranyat köpte ki, hogy "Nincsen romániai, nincsen erdélyi költő, csak magyar költő van." Ez politikai retorika, és nem az irodalom magasabb szellemiségéhez tartozó kijelentés. A politika soha sem valósít meg igazi egységet, mert retorikájának egyik alapja a kizáró jelleg. Az igazi egység, egyesíti az ellentéteket, az ellentétek egységére épül. Kányádi retorikája politikai, mert valaminek a kizárására épül, a romániaiság, az erdélyiség, ha akár csak nevében is.
Aki egyesíteni akar, úgy, hogy közben kizár, nem az ellentétek egyesítésére épít, egy magasabb szellemi fokon, az nem tudja, mit akar, mert képtelent akar. Ezért képtelen a politika, amikor nemzetegyesítő célokat tűz ki, mint Orbánék a kettős állampolgársággal, az igazi nemzet egyesítésre. Ezért képtelen Kányádi, a szellemi, irodalmi nemzet egyesítésre, mert politikai retorikával kizár, ezzel képtelent vállalva, de még ennek nincsen is tudatában, így még súlyosabb. De lehet, hogy fiatal kori verselésében ivódott bele, hogy az irodalom politika, így kérte a párt, lehet, aztán a kisebbségi lét.
A kisebbségi lét rákfenéje, hogy az irodalom hajlamos megmaradni az ellentétek, vagyis a politika szintjén, pedig az irodalom gyökere a vallásban, a mítoszokban van, melyek célja az ellentétek egyesítése, reintegrálása egy magasabb egységbe, mi maga az emberi élet célja, a nemzeti identitás, egység alapja - mit Kányádi, valami hülye politikai formalizmus szintjén erőltet. Attól tartok, hogy Kányádi Sándor kijelentése mögött, az ő magyar egysége, a magyar irodalom egysége mögött, a modern ember, nivelláló gondolkodását találjuk, a szürke tömeg, identitás nélküli egységét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése