2012. április 2., hétfő

Jegyzet - Isten éltesse Szepesi Györgyöt, 90-dik születésnapja lakalméból

Nem olyan rég ünnepelte Szepesi György, a legendás sportriporter, a legendás meccsek közvetítője a 90-dik születésnapját. Szepesi György történelem, mert azok a nagy csúcsok, és tegyük hozzá a bukások, amiket közvetített a nemzet életének részei, ez által történelmének is.
A sportban benne van a nemzet lelkének állapota, benne lüktetnek a nemzet életenergiái. Szepesi György abban volt nagy, ahogy együtt élt a verseny eseményeivel, ezért tudott közvetítéseinek hevével magával ragadni, és így nyugodtan mondhatjuk, hogy megélte a nemzet lelki állapotának magasságait és mélységeit.
Megkérdezték, hogy mi éltette 90 éves koráig, mi a hosszú élet, a 90 év titka. A remény, hogy jövőben jobb lesz a magyar labdarúgás – válaszolta Szepesi György. De visszajöhetnek-e azok a szép idők? Itt nem arra gondolok, hogy megint világbajnoki döntőt játszik a magyar válogatott. Én arra gondolok, hogy a múlt század ötvenes éveinek foci világa visszajön-e, az igazi játék, hogy játék volt a futball, játék volt a játék?! Arról beszélnek a nagy idők, még élő tanúi, hogy az már nem jön vissza soha.
Akkor a grundokon születtek a nagy játékosok – és nem tenyésztették őket akadémiákon. A grundon született játékos, a spontán játékkal, az improvizáció képességével lett, a foci világában egyéniség. Akkor még voltak egyéniségek, akik játszottak!
A labdarúgásban egyre nagyobb pénzek vannak, azt meg nem szabad kockáztatni, ezért a játékban egyre jobban kerülik a kockázatot. A kockázatkerülés, meg a spontaneitás kárára van, mert az improvizálás lényegéhez hozzátartozik a kockázat is. Ez meg a játék, játék voltát öli meg, mert kockázat nélkül nincsen igazi játék. Most ezért akadémiákon tenyésztik a játékosokat, hogy egyre kevesebb legyen a kockázat, de egyre kevesebb legyen a játék is. És egyre kevesebb legyen a szabadság is, mert ahol nem mernek kockázatot vállalni, ott szabadság sincsen, ahol meg nincsen szabadság, ott játék sincsen, a játék csak a szabadságban bontakozik ki.
Isten éltesse Szepesi Györgyöt, hogy 100 évesen is tanúskodjon arról a világról, mi nem jön vissza soha.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése