2010. augusztus 1., vasárnap

Székely nemzeti anarchizmus - Bin Laden megtérése, és a katalóniai bikaviadal tilalom

Egy kártyavető azt jósolta, hogy Osama Bin Laden megtér, lemond az erőszakról a Korán szellemében. Ő lesz az erőszakmentesség világszervezetének az elnöke. Az ő mandátuma idején be fogják zúzni az összes meséskönyvet miben erőszak van. A hétfejű sárkányt már nem fogja megölni a hős, nem fogja levágni a fejeit, hanem szakemberekhez fordul, kik előadásokat tartanak neki, csoportos tréningeken vesz részt, hogy erőszakmentesen szerelje le a sárkányt. A királyok már nem szálnak hadba mások ellen, hanem miden csupa erőszakmentesen oldódik meg.

Katalóniában a bikaviadalokat betiltották. A bikáknak jogaik vannak, az ember életet nem szabad kockáztatni holmi látványosságért. 

Menetelünk egy “szép és új világ” fele ahol minden csak megoldás kérdése lesz és természetesen minden megoldódik.

Jézus azt mondta, “legyetek tökéletesek, mint a ti mennyei atyátok”. Az emberiség menetel az egyre nagyobb tökéletesség fele, “Isten országa fele”.

A szovátai Nagyapám Bibliát bujó katolikus ember volt. Az Apokalipszis bűvöletében élt. Gyerekkoromból vissza cseng a mondása: “amikor leginkább hirdetik a békét akkor jön a legnagyobb veszedelem.”

Az erőszakos, kelekótya, félbolond, kiszámíthatatlan Jáhvé helyett kaptunk egy erőszakmentes Jézuskát. Jung épp ebben látja az európai ember fő problémáját, Isten-képéből eltűnt, leszakadt az árnyék. Az azt jelenti, hogy az ember nem képes már szembesülni önön árnyékával. Ahol meg nem teszik meg ott az árnyék fenyegető démonok sokasága lesz.

A torreádor a hős archetípusának megtestesítője. Az archetípusokat nem lehet rendeletekkel kiiktatni az ember életéből. Puszta rációval nem lehet úrrá lenni rajtuk. Szükség van a ráció által kontrollált megélésére az archetípusoknak, ha nem pusztító erőkként még erőszakosabbak lesznek.

Nem jó az archetípusok megszállottja lenni, a képekhez vakon ragaszkodni, de az sem jó, ha az ember nem veszi tudomásul őket, mert akkor is, tudattalanul, a megszállottjuk lehet.

Az árnyék nélküli Jézuska egy torz archetípus. A megszállottja lenni nagyon veszélyes, mert árnyékunkat nem hagyja integrálni.

Minden utópiában vagy egy egyoldalúság, az egydimenziójú árnyék nélküli ember egyoldalúsága. Ki csak a magasságba tekint az közben elfeledi, hogy a fák gyökerei a mélységekben vannak, azok táplálják.

Aki nem tudatosítja tudattalanjának archetípusait az kiszolgáltatottja lesz azoknak, az a képek uralma alá kerül. Az erőszakmentes nem veszi tudomásul önön árnyékát, nem veszi tudomásul lelkének képeit, archetípusait és ezért lesz megszállottja a “szép és új világ” utópiájának, az “Isten országa” archetípusának. Mivel ez a megszállottság nem tudatos, csak szekularizált változatban tudja elképzelni, csak a külső, problémamentesség, a racionális megoldások formájában tudja elképzelni az “Isten országát”. Nála az “Isten országa” az élet minél olajozottabb működését jelenti, puszta működés minden, minden szellemi tartalom nélkül. Nem tudja, hogy a “problémamentesség” épp azon a ráción túl van amivel ő meg akarja valósítani az ő szekuláris “Isten országát”.

Az archetípusok megszálottjai erőszakosak, annak ellenére, hogy nem alkalmaznak erőszakot, mert az archetípus kényszerítő erővel hat rájuk. Amit nem veszünk tudomásul, önön lelkünkben az kényszerítő erővel fog hatni.

A Létről, (a képekről) leszakadt elméjük csak megragadásra képes, a megragadás pedig erőszak, birtokbavétel. A Lét nyújtotta bizonyosság, szilárdság, biztosság, nem az övék, mert az elméjük leszakadt róla, ezért keresnek bizonyosságot, biztonságot, szilárdságot, a megragadás erőszakában.

Nem tudják, hogy az “Isten országa” a Lét maga, a Teljesség maga.

Pusztán csak racionálisan megvalósítani valamit, a Léttől függetlenül, az erőszak maga, ha nem is követ el erőszakot.

A Létre hangolt ráció nem erőltet semmit, pusztán csak a Létnek engedelmeskedik és úgy valósít meg mindent. Ezt sejtették a régi kínai taóisták, Lao-cse, Csuang-cse, Li-cse stb.

Nem az a lényeg, hogy milyen a zászló, hogy Árpád sávos vagy milyen, hanem, hogy a szél lobogtassa ne mi, vagy ne a megszállottak gárdája – a szél a Lét szabadságának a szimbóluma, a szél a Létre hangolódva fúj.

Az európai ember, az európai kultúra, civilizáció van legkevésbé kapcsolatban a Lélek képeivel, az archetípusokkal. Az európai ember ki van kiszolgáltatva a lelkében hordott archetípusoknak. Az európainak a legmagasabb eszméi is valami eszelősséggel erőltetettek, erőszakoltak, érződik, hogy valami tudattalan erő, archetípus kényszerítő ereje van minden eszme mögött: legyen az nacionalizmus, vagy az azt tagadó európaiságot, demokráciát, toleranciát valló intellektuális széplelkűség. 

A megszállottságot demokráciának nevezik. A szekularizált “Isten országa” a demokrácia nevet kapta, amit bármi áron meg kell valósítani. Az európai eszelősségét az árulja el, hogy mindent bármi áron akar megvalósítani, erőszakosan, békésen erőszakosan, erőltetetten. Az európai nem tudja, hogy a dolgok mindig akkor valósulnak meg igazán mikor nem akarják megvalósítani, ez érvényes szélsőjobbosokra és európai módon gondolkodókra egyaránt.

A szélsőjobb és az azt ellenzők társasága, eszelős mindkettő. Ezeket úgy képzelem mikor egymásra mutogatnak, mint két bolond amikor mutogat egymásra: te vagy a bolond, nem igaz te vagy a bolond.

És közben ezek a vitatkozó elmék abban szenvednek, hogy mit sem tudnak önmagukról, mélyebb lényükről.

Alexandriai Philon vagy kétezer éve megmondta, hogy a fő probléma a Létről való megfeledkezés. De lényeg, hogy épül az új utópia, a megszállottak Uniónak nevezett utópiája, lényeg, hogy a megszállottak terjesztik a demokráciát a nagyvilágban. Most már észre sem vevődik az erőszak, mert a felvilágosult demokráciában az erőszakmentesség ürügyén, az erőszakot érzéstelenítővel követik el, a jólét érzéstelenítőjével és így boldog vagy, szomjazod az erőszakot. 

A “szép és új világban” nincsen erőszak, nem lesz, mert az ember boldogan abban fürdik.

Végül is lehet magyarnak lenni, Jobbik, Magyar Gárda, Árpád sávos zászló és azt ezeket ellenzők nélkül is, a Létre emlékezve. Identitása annak van, aminek Léte van, ami VAN, ami a Létre hangolva VAN – ez a nemzetre is érvényes.

Tudom, hogy a magas szintű európaiság tudományosan kutatja a szélsőjobbos eszméket, de ez nevetséges: megszállottak kutatnak megszállottakat?! De akik nem ismerik önön árnyékukat, ők maguk is kényszerítő archetípusok megszállottjai, hogyan kutathatnak megszállottakat, azt amit ők maguk sem ismernek. Akik a képek rabjai és nincsenek tudatában annak, hogyan kutathatnak ugyan abban szenvedőket, ha nincsenek tudatában a bajnak. A megszállottak nem ismerhetik a megszállottságot, mert annak lényege épp abban van, hogy a megszállott nincsen tudatában megszállottságának. Ha valaki nincsen tudatában valaminek az másnál sem képes felismerni azt.

Nem az eszelősök eszméi váltanak meg, hanem az önmaga mélységeit reflektáló tudat. Az EU az eszelősök uniója, nagyon magas szinten, erre uniós támogatás van, programok, pályázatok. Leginkább az eszelősséget díjazzák az Unióban kutatási programok formájában. De az ember önmaga mélységeinek kutatására nincsen program sem támogatás. Vagyis van, a bulvár lelki irodalom. De ennek ellenében ajánlom, hogy mindenki egyedül maga induljon el a mélységek felkutatására, mert már csak ez az egy titok maradt a “ szép és új világunkban “.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése