2009. szeptember 13., vasárnap

Vallásos anarchizmus - Pusztán csak Létezve alkotni

Nyugat azt mondja, hogy kezdetben volt a tett. Goethe Faustja híven kifejezi kezdő szavaival: “Die Anfang war die tat.”

Ezért van az, hogy keletben is csak azt látja a nyugati, hogy mit kell tenni a lelki élet, az egészség érdekében.

És nem látja, hogy keleten, minden lelki praktika ellenére, minden meditációs gyakorlat ellenére, pusztán csak léteznek, - így vannak a léttel összhangban. Az csak látszat, hogy külső technikákkal hozzák össze, náluk egy alap állás, - a létük a Lét alapállásaként nyilvánul meg.

Erre képtelen a nyugati, pusztán csak létezni, kelettől ezt nem képes megtanulni. Nem is lehet megtanulni, mert nem kell ezért tenni semmit, hanem csak létezni kell, mint a Lét, - mint “az ég madarai és a mezők liliomai.” A nyugati az Újszövetségben, ezt a keleti “tant” nem fedezte fel, pedig az evangéliumoknak ez a lényegük.

Jézus sem keleten tanulta, hanem ott ahol élt, mert ezt nem keleten tanulják, hanem ott ahol létezel, - a mi esetünkben kelet és nyugat között.

Végül is ez nem keleti “tan”, hanem a Lét tanítása, tan nélkül, mely mindenütt érvényes a világban, bárhol élsz. Ehhez nem kell, semmi tan, nem kell semmi misztika, nem kell vallás, nem kell jógázni, - csak nyitott szemmel kell járni a természetben, mint Jézus, ki azt mondta nézzétek a mezők liliomait az ég madarait, ő a természettel tanított, nem volt tanítása, vallási értelemben.

Minden, amit az ember alkotott, arra tanít, hogy elég pusztán csak létezni, mert, amit az Úr alkotott, minden csak létezik, mert az Úr is csak létezik, úgy alkotott.

Az ember is az Úrhoz, csak akkor hasonló, ha pusztán csak Létezve alkot.

Mi az alkotás? A lélek tartalmainak, a Lét tartalmainak kipattanása a csendben. A csend által alkotsz, mert a csend is, csak pusztán létezik, nem hozza létre senki. Az alkot, ami pusztán csak létezik: a Lét is csak pusztán Létezik, az Úr is csak pusztán Létezik, és ezeket a csend veszi körül, mi pusztán csak Létezik, így született minden.

Pusztán csak Létezve magyarnak lenni a Létre hangolt magyarságot jelenti, mely minden magyar identitás alapja. Ezt a magyarságot nem lehet tanítani, nem lehet senkire kényszeríteni a nemzet javára hivatkozva, nem lehet hagyományozni, ez nem lehet szélsőjobbos, jobbos propaganda tárgya, ezt pusztán csak létezve találod meg önmagadba, - de ennél jobban nem tartja meg semmi a magyarságot, mint a puszta létezésből származó magyar identitás. Ezt nem tudja elvenni senki, mert nem tudja létrehozni senki, ez csak magában létezik. A pusztán csak Létező magyar identitása, nem függ helyes vagy helytelen nézetektől a nemzetről, - ilyenekről nem is tud.

Az ilyen magyar a Napot úgy nézi, mintha benne lenne, önön lelkében, - ettől erős a nemzeti identitása, Létezése. Ennek a magyarnak tüzes lelkétől nem fognak meg gyulladni a kukák, - a felfogásból és nem a puszta Létezés származó magyarság jeleként.

Végül is a Létezést nem kell Keletre menni tanulni, az ott van benned, ezért Jézusnak sem kellett Keletre mennie, hogy megtanulja, ott volt benne.



Nagy Attila Puli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése