2015. október 25., vasárnap

Gondolati napló - Az alkotó árnyék

Bűn nélkül önmagunk tapasztalata nem teljes, ezért nem lehetünk bűn nélkül, az emberi teljesség nélkül nincsen alkotás! Az emberi árnyékban nagy alkotó erő rejlik! De csak akkor, ha szabad vagy vele szemben, úgy, hogy tudod nem tudsz megszabadulni tőle! Valahol itt kezdődik a szabadság!
Valamikor, aki ezt a szabadságot elnyerte hősnek tekintették, mert az is volt, mivel volt bátorsága szembe fordulni, amivel a sokaság háttal van! Igazán a hős alkotott, mert ő volt szabad arra, hogy alkosson, vagyis teremtsen!
Teremt, aki szembe mer fordulni a káosszal! A szabadság a káosszal kezdődik! Mert a káosz félelmetes, de aki legyőzi félelmét az szabad és a káosz teremtő erőiből alkot rendet, mert ott van elmerülve benne a rend rejtett képe!
És akkor ma hol van az alkotó szabadság?! Ott keresd ahol a hősök vannak?! De hősöket ma nem találsz, mert a hősök kultusza, a bátorság kultusza helyett, a tehetség, a szorgalom, a tanulás kultusza dívik!
A menekülés kényszere, ami a megfelelés kényszerébe hajszol! Érzi, hogy csapda, de nincsen bátorsága kilépni, mert ő nem hős, hanem értelmiségi! Ezért csak a hőstettet mímeli, eszével, hogy merészel lerázni minden rabigát! Esze a hős, aki megsemmisít és teremt! Így lett puszta ésszé a hős, aki valamikor ember volt! Aki azt hiszi, elég csak ésszel lerázni valamit és az már nincs is. Ami így nincs kisértet lesz!
Így az alkotó szobáját kísértetként járja be az ember, aki nincs! Ahol nincsen ember, ott nincsen szabadság! Ahol nincsen szabadság ott szorongás van és az észlények intellektuálisan bizonygatják, bátorítják egymást, hogy szabadság van, bizonyításul elvetnek minden intellektuális békjót! Ők csak bizonygatják, hogy szabadság van, de leginkább az ember hiányzik hozza!
Az ember, aki Egyiptomból kimegy a pusztába, maga mögött hagyva a birodalmat! A pusztába, ahol a szabadság van! Ábrahám volt az igazi szabad ember, a hős, aki maga mögött hagyta ősei földjét, egy új föld reményében, egy új nemzet reményében! Az alkotáshoz új föld kell, új mag, amit bele vetnek, miből egy új világ születik, mert aminek nincsen világa az nem teremtés, nem alkotás!
De a világ világossága, mindig maga mögött tudja sötét, árnyékos oldalát, ami mindig újjászűl! Csak a bátrakat, mert a sötét a nem-Léttel fenyeget! Csak az teremt végül, aki a nem-Léttel küzd és nem menekül előle a tehetségébe, az intellektualizmusba, ő az igazi alkotó hős, az igazi szabad ember! A hős a szabad ember szabadsága, a saját alķotó, teremtő erőit szabadítja fel, hívja szabadságra fel önön mélységeiből! Ez a taremtő erő a hős benned, mert a hős nem te vagy, a hős benned él! Ennek a hősnek szabadság kell, amit a te bátorságod ad meg neki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése