2015. május 12., kedd

Jegyzet - Az elveszett Egy-könyv, a szovátai Nagyapám emlékének

A
szovátai, szakadáti Nagyapámnak, id. Nagy Albertnek, volt egy öreg egri Bibliája, 1868-ból. Nekem az volt a titkok titka! Minden vasárnap olvasta. Hívő katolikus ember volt! Sokat idézte, főleg a Jelenések könyvét! Bejegyzések is voltak benne, ahogy ő értelmezte. Láttam a lapszéleken, Hitler, Sztálin. Lehet az apokaliptikus beállítottsága miatt volt számomra is a Biblia a titkok könyve! Vitatkozott sokat a hívőkkel! Amiből szerinte mindig ő került ki győztesnek. Az igaz hit harcos védője volt a szememben, mint egy próféta. A hófehér hajú öregre úgy néztem gyerekként, mint egy ószövetségi prófétára.

Neki csak egy könyve volt, mert a Biblia volt neki az igazi könyv, az énekeskönyv csak olyan könyvecske volt! A könyv neki egy volt, mint a Nap, amibe nézett nyáron, hogy hány óra! Ma már az Egy-könyv nem más, mint az elveszett Egy-könyv az elveszett teljesség, az elveszett egész! 

Ma sok könyv van, és nagy a bizonytalanság, hogy melyik az igazi! Mindenki a magáét mondja igazinak! Sartr volt őszinte, amikor nyugtalanságát fejezte, hogy az ő könyvei csak egy-egy könyvek lesznek a filozófia könyvek sorában! A sok könyv kora, büszke, de mégis szomorú és bizonytalan.

Ezzel szemben a Nagyapámban volt valami ősbizalom, mert a nagy könyveket, az Egy-könyveket az ősbizalom szüli! A kinyilatkoztatások kora, az ősbizalmak kora, amiből századokig táplálkozik az ember. Nagyapám is ebből táplálkozott! Amikor ez kimerül, jönnek a kérdések, amikre nincsen válasz, mert marad mögöttük a nem-Léttől való szorongattatás, ami az ősbizalom helyébe lépett! A hívő vagy nem hívő az ősbizalom hiányának eredménye, szellemi krízistermék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése