2014. február 28., péntek

Zen publicisztika - Az egészséges életmód hisztériája, nem más, mint a nem-Léttel szembeni védekezés



A nyugati civilizáció emberének alapvető a probléma mentességre való törekvés. Mintha ez lenne, ez a biztonság vágy, kultúránk, civilizációnk alapja. A racionalizmus sem más, mint biztonságkeresés. Az keresi az ember a rációval, ami biztos. Ezért lett ma legfontosabb szavunk a probléma megoldás. Aki fontosnak akar látszani, felelősség tudatosnak, nyakra - főre probléma megoldásról beszél. 
Pedig akkor biztos az élet, ha az ember a tengeren képes járni, mint Jézus. Mert ha nem, a nem-Lét fenyegeti elnyeléssel, mint Pétert, amikor Jézus fele tartott a tengeren. 
A ma embere süllyedőnek érzi magát a kollektív tudattalanban, a nem-Léttől érzi magát fenyegetve. Ezért megtesz mindent, hogy ezzel szemben védekezzen, külső biztonsággal, az élet egyre nagyobb biztonságossá tételével. Az egészséges életmód, nem más, mint a nem-Léttel, a mulandósággal szembeni védekezés. 
Az ember egyre inkább száműzi a halál gondolatát, pedig a bölcsesség nem más, mint a halál gondolatával élni. Főleg az élet derekán túl, mert ez a bölcs megöregedés. Így születik az öreg bölcs bennünk, aki átvezet az öröklétbe. És nem az örök fiatalnak lenni, ami a halál elöl való menekülés. Ezért lett ma az öregség leginkább a halál tagadása, holott a rá való felkészülésnek kéne lennie. A halállal való szembesülésből születik az igazi filozófia. Ma nincsenek filozófus öregek, ezért nincsen igazi öreg kor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése