2010. október 1., péntek

Székely autonómia - Titkos alku eredménye volt a demokrácia születése Kelet-Európában

Hosszú távon várhatunk-e valami jobbulásra a politikai életben Romániában, és lessz-e autonómia? Erre a választ az adja meg, ahogyan születet Kelet-Európában és leginkább Romániában a demokrácia.

Ovidiu Hurduzeu, kaliforniai román egyetemi tanár szerint a volt kommunista országokban a hatalom tényleges birtokosai a titkosszolgálatok megegyeztek a nyugat hatalmasaival, a hatalmuk átmentése fejében, hogy beengedik a nyugati tőkét, vagyis demokrácia lesz.

Ezek szerint egy előre megírt forgatókönyv alapján született a kelet-európai sajátos demokrácia. Tőkést tudtán kivül, vagy tudatosan volt egy puszta eszköz a forgatókönyvben. Ez magyarázza meg, hogy miért nincsen elszámoltatás a múlt bűneiért; ez magyarázza meg, hogy a kelet-európai államkonak miért kell támogatniuk Amerika háborús kalandjait Irakban, Afganisztánban.

De ebből következik két nagyon borúlátó következtetésem: ha Románia esetében tényleg a titkosszolgálat és nyugat közötti alku eredménye volt a demokrácia, akkor a román fél biztos kikötötte, hogy nyugat ne legyen túlbuzgó a magyar kisebbség támogatásában, (vagy esetleg Amerika szabta a feltételt, hogy ha nem fogadtok szót, akkor szét hull a fiatal Románia a magyarság segítségével, ez történt a volt Jugoszlávia esetében, nem úgy járták, ahogy Amerika fújta és szétrúgták az összefércelt államot); a másik következtetés, hogy ha ez egy hatalom ámentés volt, akkor akik átmentették hatalmukat továbbra is nyugati támogatást élveznek és ezért hosszú távon nem várhatunk változást.

Tehát nyugat azokat fogja támogatni Romániában kikkel egyezséget kötött és nem a székelységet autonómia törekvésében. Tőkés egy puszta fogaskerék a nagy óraműben Brüsszelben – az óra tulajdonosainak kezében van.


Nagy Attila (Puli) - Székelyföld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése